08.09.2023 Jana Čiháková
Na třetím ročníku festivalu takzvaných létajících pivovarů v pražských Holešovicích mohou návštěvníci ochutnat piva s příchutí sušenky, manga nebo slaného karamelu. Nabízejí je většinou nadšenci, kteří nemají vlastní výrobnu a na vaření piva si pronajímají kapacity klasických podniků. Letos se akce Nomad Beer Festival účastní 25 producentů. ČTK to řekl organizátor akce Jiří Sedláček.
Létající pivovary podle Sedláčka přicházejí s nápady a recepturami, které jako hosté vaří v klasických pivovarech, kde si musí jejich technologii a kapacitu produkce pronajímat. Podle něho to pomáhá i ekonomice běžných pivovarů. "Je to dobrá symbióza," doplnil. Pořídit si vlastní pivovar je investice orientačně v řádu nejméně tří až čtyř milionů korun, poznamenal Sedláček.
Létající pivovary podle něj nabízejí nové chutě. Na festivalu se představil pivovar Fracek z pražských Hodkoviček, který trojice nadšenců založila teprve loni. Nabízí mimo jiné pivo názvem Haeatatanga z kombinace novozélandských chmelů.
Pro létající pivovary je prezentace jejich nápadů na festivalu také příležitostí testovat produkty a sledovat reakce lidí a poté přijít již s investicí do vlastního podniku. Jako příklad Sedláček uvedl pivovary jako Raven nebo Moucha, které vznikly bez vlastní výroby. "Řada pivovarů byla létajících a říkáme, že již přistály a staly se kamennými pivovary," dodal. Příkladem může být také brněnský pivovar Stern, který se rovněž festivalu v holešovické tržnici účastní.
21.09.2023 | Opustit dobře placenou pozici v bance v zahraničí a vydat se do neznámého oboru chce nejen odvahu, ale i dost síly. Ale když vás v Londýně okouzlí svět výběrové kávy a urbanistických kaváren, a každý den se budíte s nápadem přenést je i do rodného kraje, není co řešit… a příběh sítě kaváren The Miners se začíná nenápadně psát… Opustit dobře placenou pozici v bance v zahraničí a vydat se do neznámého oboru chce nejen odvahu, ale i dost síly. Ale když vás v Londýně okouzlí svět výběrové kávy a urbanistických kaváren, a každý den se budíte s nápadem přenést je i do rodného kraje, není co řešit… a příběh sítě kaváren The Miners se začíná nenápadně psát…
11.09.2023 | Česká republika se bohužel dlouhodobě pohybuje na špici zemí, jejichž obyvatelé mají nadváhu a ne zrovna ukázkový životní styl. Potřeba osvěty týkající se našeho jídelníčku tak nabývá na významu nejen kvůli vysoké prevalenci kardiovaskulárních nemocí či výskytu diabetu a metabolických poruch, ale i v souvislosti s obezitou jako rizikovým faktorem. Jedním z kroků, jež mají za cíl změnit stravovací návyky a zlepšit kvalitu konzumovaných potravin, jsou aktivity Potravinářské komory ČR týkající se jejich reformulací.
08.09.2023 | Vědci na Novém Zélandu kvůli obavám o potravinovou bezpečnost v důsledku změn klimatu zkouší vypěstovat ovoce v laboratoři. Pokouší se vytvořit ovoce bez částí, které se běžně vyhazují, jako je jádřinec jablka nebo slupka pomeranče. Zatímco o laboratorní verzi masa se pokouší několik týmů, u ovoce je to spíš výjimečné, napsal dnes deník The Guardian.