17.03.2023 Jana Čiháková
Ať už vám lepek nedělá dobře, nebo jste se rozhodli, že se vzdáte nepříliš populární bílé mouky, nemusíte se vzdávat zároveň i mlsání. Máme pro vás recepty, které stojí za to vyzkoušet!
Budete potřebovat:
Na těsto:180 g rýžové mouky Labeta, 2 lžíce holandského kakaa, 80 g cukru, 75 ml plnotučného mléka, 75 ml rostlinného oleje, 1 vejce, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, ¼ lžičky jedlé sody, špetka vanilky
Na čokoládovou polevu: 40 g 70% čokolády, 80 ml 33% smetany, lžíce másla
Na ozdobu: lyofilizované ovoce a sušené květy
Postup:
Troubu předehřejeme na 160 °C a formičky na mini bábovky vymažeme olejem, aby se po upečení lépe vyklápěly (skvělým pomocníkem je olej ve spreji). V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny na těsto a důkladně promícháme. V druhé míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Do pěny poté zašleháme olej a postupně vmícháme také sypkou směs z první mísy a mléko. Spojíme v hladké těsto, které vlijeme do báboviček. Pečeme na 160 °C po dobu 18-20 minut. Před vyklopením otestujeme špejlí, zda jsou bábovky propečené. V hrnci ohřejeme smetanu a rozpustíme v ní čokoládu. Poté vmícháme máslo a necháme lehce zchladnout. Čokoládovou polevou polijeme bábovičky a dozdobíme sušeným ovoce a květy.
Náš tip:
množství surovin v receptu odpovídá polovině běžné bábovky. Pokud zdvojnásobíme množství všech surovin, můžeme upéct jednu velkou bábovku. Pozor však na dobu pečení, bude delší.
Budete potřebovat: Linecké cukroví bez lepku, například Labeta, 100 g másla, 3 vejce, 75 g cukr krupice, BIO pomeranč, 100 ml smetany
Postup:
Připravíme si těsto na linecké cukroví, dle návodu na krabičce (připravenou směs vymícháme s vejcem a máslem). Těsto vyválíme, ale nebudeme vykrajovat, místo toho jím vyložíme formičky na tartaletky. Těsto ve formičkách propícháme vidličkou a dáme péct na 10 min při teplotě 180° C. Mezitím si nachystáme pěnu z jednoho vajíčka, jednoho žloutku, šťávy a kůry z jednoho pomeranče a 75 g cukru krupice. Do směsi přimícháme 100 ml smetany. Náplň rozdělíme do předpečených tartaletek, zvýšíme teplotu ne 200 °C a pečeme, dokud v nich náplň neztuhne (cca 15-20 min).
Budete potřebovat:
Na panna cottu: 1 litr smetany ke šlehání, 3 vanilinové cukry, 1,5 sáčku želatiny
Na korpus: 1 Dětské řezy bez lepku Labeta, 2 vejce, 90 g změklého másla, 250 ml vlažného mléka
Postup:
Smetanu s vanilinovými cukry zahřejeme pod bod varu (pozor, neměla by se vařit!), odstavíme z plotny a vmícháme želatinu. Mixujeme ručním šlehačem asi 1-2 minuty. Panna cottu dáme ztuhnout do lednice.
Zatímco se chladí panna cotta, připravíme korpus. Směs na korpus Dětských řezů bez lepku smícháme s vejci, změklým máslem a vlažným mlékem a ručním šlehačem šleháme 2-3 minuty do hladkého těsta. Těsto rozetřeme do dortové formy, nebo na menší plech vysypaný bezlepkovou moukou a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Propečení odzkoušíme špejlí. Na vychladlý korpus rozetřeme vychlazenou panna cottu, ideálně necháme ještě chvíli v ledničce odpočinout. Před podáváním zdobíme čerstvým ovocem, nebo můžeme použít ovoce kompotované, které zalijeme želé.
20.02.2023 | Ne nadarmo se říká, že med je tekuté zlato. Je doslova napumpován celou škálu zdraví prospěšných látek. Zároveň je zdrojem bílkovin, a i zásobárnou minerálních látek. Když se k tomu přidají ceněné enzymy, aminokyseliny a fakt, že je pro tělo příznivějším sladidlem než cukr, vzniká všestranně výhodná surovina, ze které je jen radost vařit a péct.
30.05.2023 | Historie rodinného podniku sahá až do roku 1855, kdy Valašský rod Pilčíků započal svou cestu v řeznickém řemeslu. Majitel firmy MP Krásno Karel Pilčík zastupuje již pátou generaci řezníků. Své nadšení a zkušenosti, které zdědil především od svého otce a strýce, dál předává i svým dětem - synovi Karlovi mladšímu a dceři Pavlíně, kteří se zapojili do rodinné tradice a pokračují v jejím zachování.
26.05.2023 | Stát na spotřební dani za alkoholické nápoje vloni vybral 14,3 miliardy korun, o 400 milionů korun více než v roce 2021. Téměř dvě třetiny (64 %) z celkového inkasa přitom připadly na sektor lihovin, a to i přesto že se podílejí pouze 29 procenty na celkové spotřebě alkoholu. Dle dat Českého statistického úřadu navíc jejich konzumace dlouhodobě klesá. Inkaso za šumivé víno meziročně vzrostlo o 13 procent. Nesystematičnost ve spotřebním zdanění vede k dezorientaci lidí. Devět z deseti Čechů chybně označuje panák 40% vodky za nápoj s nejvyšším obsahem alkoholu.