Párujeme víno s jídlem: K jakému raději plísňový sýr a které si více rozumí s čokoládou?

Párujeme víno s jídlem: K jakému raději plísňový sýr a které si více rozumí s čokoládou?

25.06.2019 Jana Čiháková

Lámete si hlavu, co naservírovat návštěvě ke sklence výtečného vína? Osvojte si jednoduché tipy párování, kterými ukážete, že víte, jak krásně podtrhnout chuť skvělého vína. Máme pro vás několik základních kombinací, se kterými nikdy nešlápnete vedle! Díky tomu teď domácí párty pro rodinu a přátelé pozdvihnete na profesionální úroveň.

Doc. Ing. Miloš Michlovský, DrSc. se s láskou věnuje šlechtění nových odrůd celý svůj život. Jedná se o dlouhodobý, nejednoduchý a náročný proces, na jehož konci je nová odrůda. Za každou nově vzniklou odrůdou stojí nejen člověk zapsaný jako šlechtitel, ale i celý kolektiv pracovníků, šlechtitelů a léta práce. Co se týče párování, i Miloš Michlovský ví, že v jednoduchosti je krása. Výborné pečivo a kvalitní olivový olej, posolený hrubozrnou solí s rozmarýnem, jemně posypaný červeným pepřem. Ano, v jednoduchosti je krása! A platí to i se snoubením chutí. Jedinečná a lehká kombinace, kterou můžete naservírovat absolutně k jakémukoliv druhu a barvě vína.

Co k bílému vínu?

Když je víno přirozeně sladké a vyzrále, doporučujeme zvolit sýry s modoru plísní. K bílým vínům se také skvěle hodí paštiky, perfektní je husí nebo kachní. Chuť vlašských ořechů s medem krásně podtrhete napříkald odrůdou Aurelius.

K lehkým, svěžím, madým vínům naopak volíme sýry lehké, například lučinu nebo čerstvý tvarohový sýr, který zpestříme jemným posypem červeného pepře.

Co k červenému vínu?

Osvědčenou a delikatesní kombinací je červené víno a sýry s ušlechtilou bílou nebo modrou plísní! Ideální a velmi krásná a oblíbená kombinace jsou sušené švestky s Frankovkou. Vyzrálé Rulandské modré se zase perfektně hodí k sušeným brusinkám nebo sýru Grand Moravia.

Raději bublinky?

Oblíbený sekt je trefou do černého, můžete k němu totiž naservírvoat v podstatě cokoliv. A co je důležité a velmi zajímvé? Kvalitní sekt dokáže kompletně provést celým menu! Milujete kaviár nebo tatarák z lososa? S chutí do toho! Perfetkně podtrhnou chuť kvalitního Crémantu.

A na závěr? Rozhodně kvalitní čokoláda a červené vyzrálé víno! Celé portfolio vín Miloše Michlovského najdete na eshopu www.michlovsky.com


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.