04.08.2022 Foodnet
Reformulace je úprava složení potravinářského výrobku, aby více odpovídal zásadám pestré vyvážené stravy, která je nedílnou součástí zdravého životního stylu.
Může jít o snížení obsahu energie, nebo některé ze složek, jejichž nadměrná konzumace spolu s nedostatečnou fyzickou aktivitou může vést ke vzniku nadváhy až obezity, hlavního rizikového faktoru rozvoje tzv. neinfekčních, nepřenosných onemocnění, jako je například diabetes, nebo kardiovaskulární onemocnění. Reformulace může znamenat také vylepšení nutričního složení potraviny ve smyslu přidání či navýšení zdraví prospěšných látek, jako jsou např. vláknina, bílkoviny nebo některé z mikroživin (vitamíny, minerální látky). Podmínkou reformulace je zachování kvality a bezpečnosti potraviny.
Některé úpravy receptur musí výrobce zpravidla provádět postupně tak, aby případná změna senzorických vlastností byla přijatelná. Razantní snížení např. soli, cukru, nebo tuku se může výrazně projevit na samotné chuti produktu, a tím se může stát, že by Vám daný výrobek nechutnal. Platná evropská legislativa při označování potravin umožňuje komunikovat na obalu potravin změnu obsahu živiny až při dosažení 30% snížení nebo zvýšení. Výrobci spíše přistupují k postupnému snižování, a proto nelze na obalech potravin mnohdy tuto pozitivní změnu prostřednictvím schválených výživových a zdravotních tvrzení komunikovat. Existuje však určité vodítko, kterým se můžete řídit a které vám usnadní Váš výběr:
• na potravině je některé ze schválených výživových tvrzení, které vám říká, že potravina má určité přednosti díky obsahu energie nebo některé živiny (např. „se sníženým obsahem energie“, „se sníženým obsahem cukru“, „bez cukru“ či „se sníženým obsahem soli“ apod.);
• vodítkem mohou na potravině být i zdravotní tvrzení, která říkají, že potravina má díky obsahu určité látky zdravotní přednosti (např. že hořčík přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání nebo beta-glukany přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi apod.);
• hledejte logo Reformulace roku, které říká, že výrobce danou potravinu reformuloval, a že toto logo může používat se souhlasem Potravinářské komory ČR.
Kde je možné reformulované potraviny a nápoje vyhledat?
http://www.reformulace.cz/index.php/databaze-reformulovanych-potravin-a-napoju
Databáze je aktualizována o výrobky přihlášené do 9. ročníku soutěže "Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší potravinářský inovativní výrobek".
Více se o reformulacích potravin dozvíte na: www.reformulace.cz
06.09.2023 | Loňský pokles poptávky spotřebitelů po mléčných výrobcích v Česku zřejmě pokračuje. Nákupní ceny mléka se od začátku roku snižují. Mlékárny se to snažily promítat do cen svých výrobků, aby podpořily jejich prodejnost, což se ale ne vždy projevilo v obchodech, řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček na dnešní tiskové konferenci v Přibyslavi.
16.11.2023 | Italský parlament dnes schválil návrh zákona, který zakazuje výrobu a prodej umělého masa. Za porušení nařízení hrozí pokuty až 150.000 eur (téměř 3,7 milionu Kč), píše ekonomický deník Il Sole 24 Ore. Zákaz navrhl ministr zemědělství a potravinářské suverenity Francesco Lollobrigida, který je představitelem krajně pravicové strany Bratři Itálie a švagrem premiérky Giorgii Meloniové.
13.11.2023 | Kakao je kvůli obavám z nedostatečné produkce nejdražší za 44 let. Cena termínového kontraktu na tunu kakaa se splatností v prosinci se podle agentury Bloomberg a zpravodajského serveru CNBC v pondělí na komoditní burze v New Yorku vyšplhala na 3786 dolarů (téměř 88 000 Kč), což je nejvýše od roku 1979. Meziročně stoupla o zhruba 60 procent.