02.10.2020 Jana Čiháková
Jihomoravské minipivovary se připravují na možnost, že by se kvůli pandemii koronaviru znovu zavřely restaurace. Někteří vylepšují své e-shopy, jiní začali stáčet pivo místo do sudů do lahví. ČTK to řekli zástupci oslovených pivovarů v kraji.
Pivovaru Mazák z Dolních Bojanovic už některé restaurace odřekly odběry piv, jiné zavřely úplně. V pivovaru čekají, že na podzim budou tržby nižší než v minulých letech, a tak začali dodávat pivo i obchodním řetězcům. "Chceme, aby se pivo dostalo k zákazníkovi, rozvíjíme proto i náš e-shop, který jsme kvůli covidu nastartovali," řekl ČTK vedoucí výroby Jakub Kondei.
Převážně online bude pokračovat i pivovar Rojc z Rozdrojovic, který navíc uvažuje, že by obnovil distribuci piva až k zákazníkům domů. Chce začít stáčet piva do lahví.
O tom uvažuje i pivovar Hauskrecht. "Dojde-li k úplnému uzavření hospod, nebo významnému poklesu prodeje v nich, jsme připraveni okamžitě převést celou výrobu na stáčení do lahví a PET," uvedla Kristýna Krakešová z pivovaru Hauskrecht.
Pivovar Moravia ze skupiny Czech Craft Beers také spustil vlastní e-shop zitpivo.cz, který nabízí rozvoz piva po Brně a okolí. Pro zákazníky chystají nové obaly a pivo stáčí do plechovek. Vrchní sládek pivovaru Jan Grmela uvedl, pokud nebude odbyt sudového piva v restauracích, plánuje přejít na lahvové a nabídnout tak své pivo zákazníkům jinou cestou. "Když lidé nebudou moct chodit do hospod, pivo si k nim cestu najde," dodal Grmela.
V podobné situaci je i Slavkovský pivovar, který doposud 90 procent piva dodával v sudech do restaurací. Aktuálně se chce také zaměřit na lahve a posílit tento trh. Pivo bude dodávat do lokálních provozoven. Obavy panují z konkurence, protože ani cenou ani skladovacími podmínkami se velkovýrobcům nevyrovná.
Některé pivovary výrazně snižují výrobu. Příkladem je třeba Křikloun z Hodonína, kde omezují výrobu a snaží se doprodávat. Na případné zavření restaurací se připravili stánkem a okénkovým prodejem.
31.08.2023 | Vášeň pro italskou gastronomii má jako rodák z ostrova Elba zapsanou v DNA. I přesto si dá s chutí pravou českou kachnu se zelím. Emanuele Ridi se vryl do paměti jako Ital v kuchyni, který Čechy léta zasvěcoval do jednoduchosti přípravy i kouzla kvality surovin kuchyně, která je mu nejbližší, přátelé mu ale neřeknou jinak než Manú. Proto byl i název jeho nejnovějšího projektu jasný. Restaurace Manú Praga, otevřená na jaře 2019 a sídlící na Revoluční ulici, je tak další připomínkou Emanuelovy lásky k rodné vlasti.
11.09.2023 | Dostatečný příjem tekutin je pro lidské tělo zcela zásadní. Proti této tezi nelze nic namítat. Nicméně i protěžovanou „zdravou“ vodu je nutné konzumovat v přiměřeném množství. V posledních letech však narůstá případů, kdy je s tekutinami zacházeno neuvážlivě a namísto očekávané prospěšnosti se tak dostavují spíše zdravotní komplikace, mimo jiné i onemocnění z přetížení ledvin.
31.08.2023 | Pražské restaurace v červenci prodávaly půllitr dvanáctistupňového piva v průměru za 64,30 Kč. Loni to bylo 58,80 Kč, meziročně se tedy cena zvýšila o více než devět procent. Po zvýšení DPH na točené pivo by tak cena mohla příští rok překročit 70 korun. ČTK to dnes řekl Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků s odkazem na data z pokladních systémů společnosti Dotykačka, která je poskytuje zhruba 8000 podnikům v Česku.