Odborníci: Letos budou skvělá červená vína, u bílých budou rozdíly

Odborníci: Letos budou skvělá červená vína, u bílých budou rozdíly

16.10.2018 ČTK

Z letošních hroznů budou velmi kvalitní moravská červená vína, v bílých vínech budou velké rozdíly. Kvalita letošních hroznů se výrazně liší i na vinohradech, které jsou jen několik kilometrů vzdálené.

Vyplynulo to z ankety ČTK mezi odborníky i vinohradníky.

"Letošním problémem nebylo ani tak sucho, o kterém se velmi mluví, ale hlavně extrémní teploty a hodně teplých nocí, kdy teploty se srovnání se dnem příliš nekolísaly," uvedl Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity.

Výkyvy denních a nočních teplot potřebují hlavně bílé odrůdy, proto jejich kvalita bude letos na jihu Moravy velmi proměnlivá. Výsledek letos podle Pavlouška závisel na více faktorech. Roli hrál sklon i orientace vinohradu, záleželo na složení půdy. Na některých místech způsobilo silné slunce nahořklou chuť hroznů.

A rozdíly se prohlubovaly i v průběhu září, kdy se ochladilo a na jih Moravy přišly vytoužené srážky. "V každé z podoblastí byly koncem léta jiné vláhové poměry, a to zejména deště během celého září. Ty někde naředily nízké cukernatosti raných odrůd, někde způsobily hnilobu, jinde ale naopak pozitivně pomohly pozdněji dozrávajícím odrůdám, v závěru byly cukry hodně vysoko," konstatoval Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny Bohemia Sekt.

Podle Pavlouška bude kvalita nejvyšší u hroznů, které zůstaly ve vinohradech přibližně do poloviny září, kdy se rozdíl teplot mezi dnem a nocí prohloubil. Na to sázejí i ve vinařství Sonberk, kde právě kvůli příznivému vývoji počasí nechali například rýnský ryzlink ve vinohradu déle.

Naopak nezpochybnitelná je kvalita hroznů modrých, z nichž se lisuje červené víno. "Už loni byl dobrý rok a myslím, že letos bude ještě lepší. Modré odrůdy snesou větší teplo i sušší počasí. Stačí se podívat na klimatické podmínky ve francouzském Bordeaux," řekl Pavloušek.

"Horké počasí přispělo k vývoji polyfenolických látek a snad i zajímavým chuťovým profilům červených vín," uvedl výrobní ředitel firmy Vinium Velké Pavlovice Václav Osička.

Vinobraní letos začalo netypicky brzy, burčák se začal prodávat už v první srpnové dny. O něco dříve bude letos i sklizeno, ale někteří vinaři nechali hrozny nesebrané o něco déle, aby využili pokračujícího slunečného počasí a rozdílných teplot ve dne a v noci.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

CHMEL JE LEPŠÍ A LEPŠÍ: PODLE VĚDCŮ MU SVĚDČÍ SUCHO

10.10.2023 | Vyšší teploty a stále častější sucha vedou ke snižování výnosu aromatického chmele v tradičních chmelařských oblastech v Evropě. Zároveň se snižuje obsah alfa látek, které určují chuť a hořkost piva. Vyplývá to ze studie, na níž pracovali vědci z brněnského Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe.

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

LETOŠNÍ PEČENÍ CUKROVÍ BUDE "NÁŘEZ". PO CUKRU, MÁSLE A MOUCE ŠPLHÁ CENA KAKAA

26.10.2023 | Kakao je kvůli obavám z nedostatečné produkce nejdražší za 44 let. Cena termínového kontraktu na tunu kakaa se splatností v prosinci se podle agentury Bloomberg a zpravodajského serveru CNBC v pondělí na komoditní burze v New Yorku vyšplhala na 3786 dolarů (téměř 88.000 Kč), což je nejvýše od roku 1979. Meziročně stoupla o zhruba 60 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.