Není svátek jako svátek: Dnes jsou obchody otevřené

Není svátek jako svátek: Dnes jsou obchody otevřené

17.11.2020 Jana Čiháková

Obchody s rozlohou nad 200 metrů čtverečních musí sice ve vybraných státních svátcích, na Vánoce a Velikonoce zavřít, 17.listopad však do seznamu vybraných dnů, jež podléhají regulaci otevírací doby, nepatří.

Zákon, který uzavřel obchody je tu s námi už tři roky, i přesto jsou ale zákazníci stále zmatení. Jeho autor, senátor František Bublan tento krok vnímá jako možnost pro zaměstnance, jak strávit svátky s rodinou. Výhody to má ale přinést i pro zákazníky, kteří podle něj mohou volný čas vyplnit svými koníčky. 

Konec nákupním nedělím?

S přihlédnutím k současným koronavirovým opatřením stále není jasné, kdy a za jakých podmínek se letos otevře více obchodů, než jsou potraviny. Zřejmé ale je, že si nenakoupíte na Nový rok, na Štědrý den pak pouze do 12:00 a zavřeno bude i oba svátky vánoční. 

Po zbytek roku bude zavřeno i na Velký pátek, Velikonoční pondělí, také ve Svátek práce, Den vítězství, Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, stejně jako v Den upálení mistra Jana Husa, Den české státnosti, Den vzniku samostatného Československa, Den boje za svobodu a demokracii.

Zavřeno je zatím i každou neděli, zároveň se uvažuje o zavedení tohoto trendu i do budoucna mimo opatření proti šíření koronaviru. Šlo by prý o částečné narovnání podnikatelského prostředí. Lidé v jiných zaměstnáních také v neděli nepracují. Pokud to jde v jiných evropských zemích, není důvod, proč takový zákon nepřijmout i v Česku.

Pro pamětníky by to stejně nebyla žádná novinka. Historicky bývávalo o nedělích zavřeno zcela přirozeně až do 90. let.  Klíčovou roli, která zahýbala kartami, u nás sehrál vstup zahraničních řetězců na český trh. 


Mohlo by vás zajímat

SODU, ANEBO KYPŘÍCÍ PRÁŠEK...VÍTE, CO, KDY A JAK POUŽÍT?

06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.