Nejen ústřice... libido v minulosti podporovala i paviání moč

Nejen ústřice... libido v minulosti podporovala i paviání moč

09.06.2021 Jana Čiháková

Počátky a jasnou historii prostředků na povzbuzení touhy asi jen sotva přesně vypátráme, nicméně zmínky o nich jsou obvyklou součástí mnoha dávných textů. Historie zná dokonce i mnoho, řekněme, kontroverzních afrodiziak, přičemž některá z nich mohla bezprostředně ohrozit i život.

Koňská mana

Lepkavá hmota zbarvená dozelena či hněda je součástí dělohy klisny. O jejích afrodiziakálních účincích byli přesvědčeni zejména Římané na počátku našeho letopočtu. Odběr byl relativně jednoduchý, stačilo setřít část hmoty těsně po porodu z jazyka novorozeného hříběte.

Mandragora lékařská

Jedovatá středomořská bylina, hojně využívána ve středověku během čarodějnických rituálů. Je známá pro své psychoaktivní účinky. Ve starověkém Egyptě byla považována za rostlinu lásky, a také starověcí Řekové jí připisovali značné afrodiziakální účinky. Zvláštní pozornost byla věnována také tvarům kořene připomínajícím penis.

Roh nosorožce

Rozemletý roh živočicha, který stojí na pokraji vyhubení. Prášek z něj býval tradičně používán jako afrodiziakum.

Španělská muška

Brouk méně známý pod jménem puchýřník lékařský výrazně zelené barvy. Výtažky z něj se využívaly do nápojů pro své afrodiziakální účinky, a to díky látce kantharidin vyvolávající erekci. Šlo však o značně nebezpečnu záležitost, protože kantharidin je zároveň prudký jed. Tuto formu povzbuzení využíval také francouzský král Jindřich IV. nebo španělský král Ferdinand II. Aragonský, který na předávkování údajně zemřel.

Kachní vejce se zárodkem

Pokrm původem z Jihovýchodní Asie, rozšířený především na Filipínách. Jde o oplodněné kachní vejce, které se udržuje v teple tak dlouho, než se vyvine zárodek (cca 2 – 3 týdny). Poté se uvaří v páře a konzumuje se vcelku. Pochoutka měla podporovat mužskou potenci.

Pražené mravenčí zadečky

Specialita nazývaná také kolumbijský kaviár je tamními velice ceněna nejen pro nahořklou osvěžující chuť, ale i díky svým údajně afrodiziakálním účinkům. Musí však jít o speciální mravence hormigas culonas, pro které je typické objemnější pozadí.

Paviání moč

Afrodiziakum ze Zimbabwe. Místní obyvatelé tvrdí, že paviání moč má řadu ozdravných účinků včetně potíží s potencí. Konzumuje se obvykle s pivem.

Text Lea Raif, foto shutterstock

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

TAJEMSTVÍ OBLIBY KOMBUCHY OBJEVENO + NOVINKY, KTERÉ STOJÍ ZA VYZKOUŠENÍ

20.03.2024 | Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky - “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.