Nejen pít, ale i větrat

Nejen pít, ale i větrat

08.07.2010 Zdroj: SVS ČR

Státní veterinární správa ČR opět před očekávanými vedry varuje. Je třeba hospodářským zvířatům zajistit dostatek vody k napájení a přístup k ní, ovšem to se týká i zvířat zájmových.

Zvířata na pastvě krom toho musejí mít možnost se skrýt do stínu a ve stájích musí být zajištěno účinné větrání. V uzavřených chovech, tj. v halách, kde je chována drůbež, je třeba počítat s případným výpadkem proudu a prověřit záložní zdroje energie, které zajišťují nucené větrání. A také prověřit signalizaci problémů, aby mohl být náhradní zdroj spuštěn co nejdříve.

A když ve stájích, popřípadě halách větrat, tak nejlépe po ránu či za večera, kdy je chladněji. Také by vzduch ustájovacími prostorami neměl proudit přímo, aby nebyl nepříjemný průvan.

Pokud jde o domácí zvířata, tj. psy, kočky, je dobré též zajistit ventilaci, v místnostech situovaných k západu raději zatáhnout závěsy, či rolety. Vždy v miskách dostatek vody. A u exotických ptáků si všimnout toho, aby klece nestály na přímém slunci! I ptáci by měli mít dostatek vody k pití, popřípadě ke koupeli.

První pomoc při přehřátí – okamžitě zvíře umístit do stínu, dát napít odražené vody, chladit tlapky navlhčeným ručníkem, ptáky též zastínit například vlhkou látkou, a popřípadě navštívit veterinárního lékaře.

krava

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.