Narušitelé spánku: Tyto potraviny před spaním raději vynechte

Narušitelé spánku: Tyto potraviny před spaním raději vynechte

13.04.2021 Jana Čiháková

Potíže s usínáním trápí asi třetinu lidí. Ve většině případů jde o dočasnou záležitost. Na vině může být změna ročního období, vyšší míra stresu anebo také nevhodná skladba jídelníčku. A u toho je třeba pří nápravě stavu začít.

Jíst těsně před spaním obecně není příliš dobré. Jednak zvyšujete hladinu cukrů a pak musí tělo vyvinout i poměrně dost energie na to, aby jídlo strávilo, když už má správně odpočívat a věnovat energii regeneračním procesům. Jíst bychom měli nejpozději dve hodiny před ulehnutím. Platí přitom, že cílit bychom něli na lehce stravitelná jídla. 

Zcela určitě vynechte:

1. Čokoládu

Čokoláda obsahuje trochu kofeinu, to však není největší problém. Zároveň obsahuje i mnoho monosacharidů. Před spaním vás spíš nabudí, než uspí. 

2. Sýr

Ačkoli jsou mléčné výrobky, nevyjímaje sýry, nenahraditelnm zdrojem bílkovin a ve stravě sehrávají jednu z nejdůležitějších rolí, před spaním se jeho konzumace nedoporučuje. Sýr obsahuje přirozeně vysoké hladiny aminokyseliny, tyraminu, díky nimž se cítíme bdělí. 

3. Kari

Pikantní jídlo, jako je kari, pálivá omáčka a hořčice, obsahuje vysoké množství kapsaicinu. Tato chemikálie zvyšuje tělesnou teplotu tím, že zasahuje do procesu termoregulace těla, což zase narušuje spánek. Přidejte to k vysoké úrovni energie potřebné k trávení koření a můžete se rozloučit s hlubokým spánkem.

4. Zmrzlinu

Zmrzlina, podobně jako čokoláda, způsobuje prudký nárůst hladiny cukru v krvi, který se pak během spánku zhroutí. Propad cukru v krvi varuje nadledviny, že existuje nouzová situace, což zase zvyšuje hladinu kortizolu a probouzí tělo ze spánku.

5. Lupínky

Studie Evropské endokrinologické společnosti zjistila, že slaná jídla, jako jsou brambůrky a solené ořechy, narušují kvalitu spánku. Pokud se potřebujete dobře vyspat, odborníci doporučují zůstat stranou od slaných potravin alespoň dvě až tři hodiny před spaním.

Na dobrou noc si raději dejte:

gallery

Zdroj benenden.co.uk, foto shutterstock

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.