NADĚJE PRO PACIENTY S PORUCHOU POLYKÁNÍ? REVOLUČNÍ FORMY NA JÍDLO!

NADĚJE PRO PACIENTY S PORUCHOU POLYKÁNÍ? REVOLUČNÍ FORMY NA JÍDLO!

07.12.2022 Jana Čiháková

Pacientům s poruchami polykání mohou nemocnice servírovat pokrmy z forem ve tvaru běžného jídla. Bude dostatečně jemné, aby se jim v ústech rozplynulo, ale chuťově stejné jako běžná strava a na pohled lepší než rozmixovaná kaše. Na dnešní tiskové konferenci to dnes řekli zástupci Všeobecné fakultní nemocnice (VFN).

VFN nový způsob vyzkoušela a připravila i kuchařku pro další zařízení, která se starají například o neurologické pacienty, s nádory hlavy či krku nebo osoby po cévní mozkové příhodě. Odhadem jsou jich v Česku desítky tisíc.

Podle dietologa VFN Františka Nováka často jedli málo a dříve končili na nitrožilní výživě. "Problém byl hlavně s konzistencí jídla. Pacienti s poruchami polykání nemohou konzumovat běžnou pevnou ani tekutou stravu, kterou snadno vdechnou," vysvětlila vedoucí nutričních terapeutů VFN Lucie Růžičková. Zásadní podle ní je i to, že je jídlo na pohled lákavé a podobné běžnému. Dříve šlo většinou o různé kaše. "Ať se rozmixuje, co se rozmixuje, tak se vždy docílí nevábné šedé barvy," dodala.

DESÍTKY DENNĚ

V nemocnici potřebují podobný druh stravy každý den desítky pacientů. Nemocniční kuchaři jim vaří ze stejných surovin, jednotlivé součásti stravy se pak rozmixují, zahustí, dají do silikonových forem různých tvarů a šokově zmrazí. Pacienti tak mají například tvar kuřecího stehna nebo rybího filé, fazolek nebo baby karotky.

Nemocnice podle ředitele Davida Feltla na novém způsobu pracovala několik let, vznikla i kuchařka, kterou mohou využívat další zařízení, například domovy pro seniory. Na tiskové konferenci ji dnes předali ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09). Jídlo se dá ale připravovat i doma.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.