Nabídka pro děti: Kupujete lepší potravinu, nebo jen hezčí obrázek?

Nabídka pro děti: Kupujete lepší potravinu, nebo jen hezčí obrázek?

14.04.2020 Jana Čiháková

Často je možné se v tržní síti setkat s potravinami, které jsou označeny výrazy „pro děti“, případně je jejich grafické zpracování doplněno o obrázky pohádkových postav, zvířátek, nebo o jiné dětské motivy. Spotřebitel tak může být uveden v omyl, že jsou pro děti vhodnější, než nabídka označená standardním způsobem. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce to však tak vůbec není.

Inspektoři na svých stránkách upozorňují, že vzhled těchto produktů automaticky neznamená, že dané potraviny mají určité speciální vlastnosti, díky kterým jsou zvláště vhodné pro dětské konzumenty. Aktuálně platná legislativa nestanovuje, jakou povahu má mít potravina, která je podobným způsobem označena.


Typickým příkladem je „šunka pro děti“. Požadavky na jakost a označování masných výrobků upravuje v rámci české legislativy vyhláška č. 326/2001 Sb. Daná vyhláška nezmiňuje označení "dětská šunka". Pro potravinu s tímto názvem tedy nejsou zavedeny specifické podmínky. Požadavky na složení šunky se odvíjí od jejího označení jako „standardní“, „výběrová“ a „nejvyšší jakosti“. Jedná se o tzv. třídy jakosti a je jimi určen například minimální podíl čistých svalových bílkovin a zda lze při výrobě produktu použít barviva, vlákninu, škrob či rostlinné a jiné živočišné bílkoviny (šunky standardní třídy jakosti mohou tyto látky obsahovat).


Informace o obsahu soli

Spotřebitelé se také obvykle zajímají o obsah soli v dané potravině. Vyhláška č. 113/2005 Sb. stanovuje, že pokud výrobek obsahuje více než 2,5 % jedlé soli, musí být její obsah vyznačen na obalu v procentech hmotnostních (tato povinnost se nevztahuje na dehydratované výrobky, ochucovadla a studené omáčky a dresinky). V případě většího množství soli v potravině lze tedy z označení zjistit, kolik této látky produkt obsahuje.


Obsah soli v potravinách lze vyjádřit jako procentní podíl referenčních hodnot příjmu. Referenční hodnota příjmu (ang. Reference Intake zkratka „RI“) udává určité doporučení, odhad pro příjem konkrétní živiny. Pro příjem soli bylo jako normativní hodnota zvoleno množství 6 g pro dospělou osobu s normální tělesnou hmotností a odpovídající tělesnou aktivitou.


Speciální požadavky na produkty pro děti do 3 let

Přísnější požadavky platí u potravin pro děti do věku tří let. Tyto produkty (např. mléčná výživa, příkrmy) spadají do skupiny potravin pro zvláštní výživu a požadavky u nich stanovují speciální právní předpisy. V tržní síti se pak lze setkat s postupem výrobců, kteří produkty s obaly s dětskými motivy pro jistotu označí jako potraviny nevhodné pro děti do tří let věku, aby takové produkty nebyly zaměněny s potravinami z této speciální skupiny.


Stejně jako u ostatních potravin, i u výrobků s dětskými motivy a označením, doporučujeme sledovat na obale jejich složení. Spotřebitel tak zjistí, co výrobek obsahuje, v jakém množství, a podle toho se může rozhodnout, zda si výrobek zakoupí. 


Mohlo by vás zajímat

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

JAK NA VINNÉ PÁROVÁNÍ? JEDNODUCHÝ KLÍČ PŘÍMO OD VINAŘE

14.02.2022 | Lámete si hlavu, co naservírovat návštěvě ke sklence výtečného vína? Osvojte si jednoduché tipy párování, kterými ukážete, že víte, jak krásně podtrhnout chuť skvělého vína. Máme pro vás několik základních kombinací, se kterými nikdy nešlápnete vedle! Díky tomu teď domácí párty pro rodinu a přátelé pozdvihnete na profesionální úroveň.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.