Na veterináře čekala v Libuši spousta prošlého masa a mléka

Na veterináře čekala v Libuši spousta prošlého masa a mléka

25.09.2020 Jana Čiháková

Veterináři odhalili v pražské Libuši nelegální sklad, v němž bylo přes 15 tun mléčných a masných výrobků, z toho deset tun po době minimální trvanlivosti. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Na dotaz ČTK dodal, že sklad nebyl v areálu SAPA. Potraviny do ČR připutovaly z Německa, původem však byly i z jiných států, a to například z Rakouska nebo Dánska. Provozovateli nyní hrozí až 50milionová pokuta, v naprosté většině případů je ale uložena řádově nižší.

"Provozovateli skladu, který není od SVS schválen ani registrován pro skladování potravin živočišného původu a který nehlásil dopředu veterinárnímu dozoru příchod žádných zásilek do skladu, byl nařízen zákaz uvádět potraviny na trh. Nelegálně skladované produkty může buď vrátit zpět zahraničním dodavatelům, nebo je může nechat neškodně zlikvidovat na své náklady. Jak s produkty naložil, bude následně zkontrolováno," řekl Vorlíček. Živočišné produkty z neschváleného zařízení představují podle veterinářů potenciální riziko pro spotřebitele.

V posledním roce se množství nalezených nelegálních skladů s potravinami v ČR snížilo. Přesto například v srpnu odhalili veterináři poblíž Žatce na Lounsku sklad, v němž bylo nelegálně skladováno maso. Nebyly tam dodrženy teploty pro skladování, chybělo i náležité označení, část potravin byla neznámého původu a prostor byl znečištěný.

Státní veterináři loni vybrali na pokutách rekordních více než 33 milionů Kč, meziročně o zhruba sedm milionů korun více. Sankce vzrostly kvůli hygienickým problémům, zvýšila se také částka za pokuty v případě neregistrovaných podniků.


Mohlo by vás zajímat

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.