Na pivo jednou týdne? Ideální!

Na pivo jednou týdne? Ideální!

18.08.2014 Redakce

Chození na pivo je důležité pro udržování sociálních vazeb, tvrdí muži. Co na to ženy?

Ty už jdeš zase na pivo? Tak tuto větu občas slyší každý třetí chlap. Přesto se většina domácností v názorech na mužovo chození na pivo shoduje. Pro 57 % respondentek průzkumu Gambrinus je v pořádku, když si jejich partner zajde jednou týdně na pivo. A téměř stejné procento (60 %) chlapů chodí „na jedno“ právě maximálně jednou týdně.

„Jako tradiční českou pivní značku nás zajímalo, jak se chození na pivo promítá do partnerských vztahů,“ komentuje okolnosti vzniku průzkumu Mirek Peichl, manažer značky Gambrinus, která dlouhodobě sleduje a podporuje českou pivní kulturu a její jednotlivé prvky. K zjištěním pak uvádí: „Pozitivně nás překvapilo zejména to, že se dvojice na četnosti chození na pivo dokáže ve většině případů shodnout, a to ke spokojenosti obou stran.“

 

Jednou týdně vyhovuje ženám nejvíce

Obecně ve vztazích, ve kterých chodí muž na pivo, žije 91 % spokojených zadaných respondentek. A celá polovina spokojených žen má doma muže, o kterém prohlašuje, že ten jejich chodí na pivo jednou nebo dvakrát do týdne. Nepotvrdily se tak původní obavy, že pro ženy bude mužovo chození na pivo problém. „Ono je to logické. Pokud pomineme fakt, že muž příliš závislý na vztahu a na partnerce se paradoxně pro opačné pohlaví stává nepřitažlivým, jde také o udržování sociálních vztahů,“ komentuje zjištění průzkumu psycholog a specialista na partnerské vztahy PhDr. Petr Šmolka.

A to je důležitější, než by se mohlo zdát. Naše spokojenost nestojí pouze na jednom opěrném bodu, ale předpokládá tři pevné pilíře, tedy dobrou práci, fungující rodinu a smysluplný volný čas, do kterého právě spadá i udržování sociálních vazeb. „Pokud je jakýkoli z těchto pilířů zanedbáván, zaděláváme si na problémy,“ poukazuje Šmolka.

Češky jsou tolerantní, ale brblají

Drtivé většině žen (87 %) nevadí, když si muž zajde na pivo jednou nebo dvakrát týdně. Zároveň ale průzkum poukázal na to, že se každý třetí muž občas setká s výhradami partnerky. Důležité ale je, že největší skupina žen (59 %) tento český obyčej toleruje a nemá k němu větších výhrad a to i v případě, že nejsou ve vztahu spokojené.

pivo2

Když je piva moc, vztahům to neprospívá

Výsledky průzkumu také varují před příliš častým chozením na pivo. To podle nich vztahu neprospívá. Téměř pětina žen nespokojených ve vztahu uvádí, že jejich partner chodí na pivo tři a vícekrát do týdne. Kdy už se tedy návštěva hospody kříží se spokojeným partnerstvím? „Nejde jen o četnost, ale také o další okolnosti mužových návštěv restauračních zařízení. Například v jakém stavu se vrací domů. V každém případě spolu pár o tématu musí komunikovat a snažit se domluvit, aniž by padaly zákazy nebo svolení,“ upozorňuje Šmolka a dodává: „Pomyslným vrcholem partnerské diplomacie je pak stav, kdy si muž tu a tam zajde „na jedno“ i se svou ženou.“

Tento trend potvrzuje i Mirek Peichl: „Dnešní hospody už pro ženy nejsou tabu. Pivní kultura je na vysoké úrovni stejně jako dnešní kvalita gastronomie.“

Pivovary a hospodští hledají cesty, jak muže zpátky přitáhnout do hospod a přicházejí proto s různými specialitami. Např. Gambrinus nedávno začal své nepasterizované pivo nabízet pouze v hospodách a mužům tak nabízí dobrý důvod, proč čas od času navštívit restauraci. 

vycep

Detailní výsledky průzkumu:

1)     Kolikrát do týdne je v pořádku, když si muž zajde s přáteli na pivo?
více než 3x do týdne 2 %
3x do týdne 7 %
2x do týdne 30 %
1x do týdne 57 %
ani jednou 4 %

Na následující otázky odpovídaly pouze ženy žijící ve vztahu (26%) anebo v manželství (60%).

2)     Jak často chodí váš partner na pivo?
3x nebo vícekrát týdně 11 %
2x týdně 19 %
1x týdně 29 %
1–2x za měsíc 31 %
Nikdy 11 %
3)     Tolerujete svému partnerovi, že chodí s přáteli do restaurace/baru?
toleruji, nemám žádné výhrady 59 %
občas mám výhrady 37 %
často mám výhrady 2 %
netoleruji, pokaždé mám výhrady 2 %
4)     Nakolik jste spokojená se svým vztahem?
Velmi nespokojená 12 %
Spíše nespokojená 6 %
Spíše spokojená 42 %
Velmi spokojená 40 %
5)     Tolerujete svému partnerovi, že chodí s přáteli do restaurace/baru?
  Spokojené se vztahem Nespokojené se vztahem
toleruji, nemám žádné výhrady 59% 62%
občas mám výhrady 38% 30%
často mám výhrady 1% 6%
netoleruji, pokaždé mám výhrady 2% 2%

 

6)     Jak často chodí váš partner na pivo?
  Spokojené se vztahem Nespokojené se vztahem
3x nebo vícekrát týdně 9% 18%
2x týdně 18% 24%
1x týdně 32% 16%
1–2x za měsíc 32% 28%
nikdy 9% 14%

 

  

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Roman Štolpa: Na teplou večeři mě ženy neutáhnou

08.08.2014 | Herce, režiséra, autora Romana známe především jako doktora Lišku ze seriálů Rodinná pouta a Velmi křehké vztahy. Jaký je ale v kuchyni?

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

20.03.2024 | Potravinářská komora České republiky podporuje celoevropské zemědělské protesty, které se dnes konají nejen v Česku, ale i v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku a dalších zemích. Potravináři požadují reálné přenastavení unijní klimatické politiky, snížení byrokratické zátěže a nastavení rovných podmínek pro dovozy potravin ze zemí mimo EU. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová se účastní zemědělských protestů na Trutnovsku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.