export  chmel  pivo  

MZe: Agrární export do Ruska roste už pátým rokem i díky pivu

MZe: Agrární export do Ruska roste už pátým rokem i díky pivu

26.02.2021 Jana Čiháková

Agrární export do Ruska loni pátým rokem za sebou vzrostl, meziročně šlo o 6,2 procenta na rekordních 3,77 miliardy Kč. Daří se vývozu českého piva, kterého se loni vyvezlo ze 812,8 milionu Kč, informovali dnes ČTK zástupci ministerstva zemědělství.

To je více než dvojnásobek hodnot z roku 2016, kdy se ho exportovalo za 374 milionu korun. V Rusku působí agrární diplomatka Nikola Hrušková, jde o jeden ze sedmi ze států, kde čeští zemědělští diplomaté pracují.

Rusko je z hlediska agrárního obchodu pro ČR druhý nejdůležitější trh ze zemí mimo EU po Velké Británii. Dlouhodobě se tam daří kromě piva vyvážet také mák nebo chmel. Exportu právě piva by se mohlo podle státu dařit i dál. "Čísla mohou neustále růst, a to pokud budou mít české firmy nejen skvělé pivo, ale i tah na branku a obchodního ducha," uvedla Hrušková.

České pivo se podle ministerstva prodává v Rusku skoro samo, řetězce o něj mají zájem. V rámci přizpůsobení se trhu je ale největší poptávka po balení v plechu, protože lahve prodražují logistiku. "Důležitý je design obalu odkazující na Českou republiku a také doba trvanlivosti ideálně alespoň půl roku. Klíčem celého úspěchu je ale, jako ve všech jiných oborech, cena," dodal úřad. V roce 2015 dominovaly exportu sudy a lahve, nyní jde již o plech. Loni se piva v plechovkách vyvezlo za 550 milionů Kč, desetinásobek proti době před šesti lety. Perspektivou jsou pak podle něj nealkoholické a ochucené varianty piv. V roce 2016 se do východního státu z ČR nevyvážilo pito vůbec, loni za 7,6 milionu Kč.

Schodek agrárního zahraničního obchodu se loni meziročně zlepšil o 22,7 procenta na 36,7 miliardy Kč z předloňských 47,5 miliardy Kč. ČTK to dnes sdělili zástupci ministerstva zemědělství. Předloňské výsledky byly zatím nejhorší od roku 1993. Vývoz loni meziročně vzrostl o osm procent, tedy o 15,8 miliardy Kč na 213,8 miliardy Kč. Dovoz agrárního zboží rostl pomaleji, šlo meziročně o dvě procenta, tedy o pět miliard na 250,5 miliardy Kč. Na zlepšení výsledku se podílel vývoz pšenice, přípravků k výživě zvířat a cigaret.

Zdroj ČTK, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.