testy  

Můžeme věřit testům potravin?

Můžeme věřit testům potravin?

21.10.2013 PhDr Kateřina Pulkrábková

V tomto týdnu vám přineseme seriál článků, které by měly být vaším průvodcem českým testováním.

S testy potravin se v poslední době roztrhl pytel. Testují televize, noviny, časopisy, webové magazíny, v podstatě všichni, kdo umí psát. Jak se v takové záplavě vyznat?

Pátrali jsme, jakým způsobem která média testují, ptali se odborníků, jak poznat opravdu seriozní a kvalitní testování a připravili pro vás pár rad, jak se orientovat a definitivně tak odlišit testy odborné a vypovídající od zkoušek spíše pro zábavu. Zjistili jsme, že jde především o problematiku značně složitou a pro spotřebitele nepřehlednou.

V dalších dnech se dočtete:
Čím a proč nás testy potravin klamou?
Jak poznat kvalitní testy?
Jak zpřehlednit testování potravin?
Jakou máme šanci na obranu?
Která média se testováním potravin zabývají?

Podrobnější informace najdete také v novém čísle časopisu Svět potravin, které vychází dnes.


Mohlo by vás zajímat

ŠUNKOVÝ SALÁM ZPĚT NA VÝSLUNÍ - LIBOVÉ MASO, POCTIVÁ RECEPTURA

06.05.2023 | Existují produkty, které tvoří přechod mezi celosvalový- mi a mělněnými výrobky. Mezi ně bezesporu patří šunkový salám. V sortimentu českých masných výrobků patří mezi opravdové stálice. Jak je na tom ale s kvalitou?

Jak se žije bez lepku?

15.10.2014 | Někomu život bez lepku naordinovali lékaři, jiný si jej vybral dobrovolně sám. Jaké jsou výhody a nevýhody bezlepkové diety?

TEST HLUBOCE ZMRAZENÝCH RYB: ŠACHY S PŘIDANOU VODOU?

12.12.2022 | V případě přidané vody ne- jde u ryb o žádnou nutnou ochranu, ale o obyčejné zlevnění. Podobně jako je tomu např. u křehčeného drůbežího masa. Princip je velmi podobný, jen v případě ryb není voda do svaloviny nastřikována, ale je pouze namáčena do vodní lázně. Do té mohou být samozřejmě přidána aditiva podporující navázání vody do svaloviny, zpravidla poLyfosfáty nebo soli kyselin a jedlá sůl. Jak ale poznat rybu, kde budete platit za maso, a ne za vodu?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.