22.02.2016 Redakce
V České republice se v dnešní době v minipivovarech vyrobí stovky hektolitrů piva světlého, tmavého, kvasnicového, nefiltrovaného, s nejrůznějšími příchutěmi, mnohdy až neuvěřitelnými. Stejně tak v menších domácích, rodinných, hospodských či hotelových zařízeních na výrobu piva. Právě díky minipovarům si může připravit svůj oblíbený druh piva téměř každý.
Minipivovary jsou jednoznačně atraktivním zpestřením lokální gastronomie a nápojového lístku. Jsou skvělým důvodem, proč hotel nebo restauraci s vlastním pivovarem navštívit, už proto, že mezi pivními tanky s vůní chmele a sladu je posezení nanejvýš příjemné.
Konzumenty piva různorodost baví
V České republice máme zhruba 330 minipivovarů, každý vaří pivo jiné chuti. Je lákavé ochutnávat, experimentovat a nacházet v nich zalíbení. Borůvkové, kávové, jahodové, švestkové, čokoládové nebo jakkoliv jinak ochucené pivo má své příznivce i odpůrce. Je báječné, že si můžeme vybrat a každý může svoji pivní chuť dostatečně uspokojit.
„Vše je také o lásce k řemeslu. My máme v našem pivovaru sládka, který dělal 34 let v plzeňském Prazdroji, vedl tam experimentální minipivovar a pořád se učí. Je vidět, jak svoji práci miluje, což se pozná i na pivu, které mu projde rukama,“ připomíná Robert Chládek, majitel Pivotelu MMX.
Jsou malebné, útulné a sebevědomé
Stále mluvíme o minipivovarech, které se v posledních letech staly nedílnou součástí gastronomie, moderním trendem konzumace piva. A člověk až žasne, kde všude minipivovary v naší republice jsou a jak kreativní jsou jejich majitelé. Navazují na historii místa a není výjimkou, že minipivovar najdeme i v malé vesnici.
Ve středních Čechách je minipivovarů minimálně patnáct, například v Ujkovicích, Kounici, Zadní Třebani, ve Štiříně a také v Ctiněvsi. V tamním Podřípském rodinném pivovaru na úpatí hory Říp uvařili první pivo v květnu roku 2014. Byl to světlý ležák, který je stálicí v nabídce pivovaru. „Vaříme piva jak svrchně, tak spodně kvašená, nefiltrovaná a nepasterizovaná, jen za pomoci vody, sladu, chmele, kvasnic a lásky k pivu. Při vaření nových druhů piv spolupracujeme s několika špičkovými sládky, proto je výsledkem vynikající pivo vyvážené barvy, chutě a vůně. I díky tomu jsme získali několik ocenění, byli jsme třetí v soutěži Zlatá pivní pečeť, stejně tak v Jarní ceně českých sládků,“ vysvětluje majitel minipivovaru Aleš Lípa.
Celý článek najdete v novém čísle časopisu Svět potravin, které vychází 22. února!
28.05.2018 | Americká společnost Coca-Cola poprvé za více než 125 let své existence uvedla na trh alkoholický nápoj.
26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.
04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.