MINISTERSTVO: PLÁN NA NESTABILITU POTRAVIN A JEJICH NEDOSTATEK

MINISTERSTVO: PLÁN NA NESTABILITU POTRAVIN A JEJICH NEDOSTATEK

01.07.2022 Jana Čiháková

O výzvách pro evropské zemědělství v důsledku válečného dění na Ukrajině dnes diskutovali účastníci Evropského zemědělského fóra 2022 ve Varšavě. Český ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) hovořil také na bilaterálním jednání se svým polským protějškem Henrykem Kowalczykem o prioritách českého předsednictví a o potravinovém zabezpečení.

„Abychom zabránili nestabilitě a případnému nedostatku u některých komodit na trhu v Evropské unii i ve třetích zemích, musíme především pokračovat v udržení otevřeného obchodu na globální úrovni, sladit aktivity mezinárodních organizací a řešit nárůst cen zemědělských produktů, ale i ropy, energií a hnojiv konkrétními cílenými opatřeními. Je v našem zájmu postupovat v Unii jednotně a v součinnosti s dalšími světovými lídry,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula na dnešním Evropském zemědělském fóru ve Varšavě.

Česká republika bude během svého předsednictví v EU přispívat ke stabilizaci a vytváření podmínek pro rekonstrukci Ukrajiny i v oblasti produkce potravin a zemědělství. Do komplexního plánu obnovy válkou zničené země se musí zapojit globální partneři a mezinárodní instituce.

BEZ OMEZENÍ!

Celkovou globální situaci zhoršují různé obchodní restrikce a omezení. Zrušení dovozních cel a dovozních kvót pro ukrajinské produkty zlepšuje situaci na trzích v EU a také ve světě. Ukrajině to umožní uvolnit sklady pro letošní produkci. V tomto ohledu jsou velmi přínosné i veškeré aktivity v rámci tzv. solidárních tras.

Důležitou roli v potravinovém zabezpečení hraje také společná zemědělská politika (SZP). Proto je důležitý odklad z povinnosti střídání plodin a neprodukčních ploch a je potřeba usilovat o flexibilitu v rámci SZP bez dalšího dopadu na znění národního Strategického plánu společné zemědělské politiky a bez rezignace na její původně stanovené cíle.

„Budeme usilovat o to, aby Evropská komise co nejrychleji schválila strategické plány SZP tak, aby zemědělci včas znali podmínky, za kterých budou hospodařit v roce 2023 a abychom předešli omezení produkce potravin v EU. Jsme také v úzkém kontaktu s Komisí a situaci na komoditních trzích pečlivě sledujeme a budeme se jí věnovat. V případě potřeby budeme hledat řešení, jak zemědělcům a potravinářům pomoci,“ uvedl ministr Nekula.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.