MILIÓNOVÁ KÁVA! LAHODNÝ MOK JE NEJDRAŽŠÍ ZA 11 LET

MILIÓNOVÁ KÁVA! LAHODNÝ MOK JE NEJDRAŽŠÍ ZA 11 LET

21.02.2022 ČTK, SHUTTERSTOCK

Káva letos navázala na trend z loňska, kdy její cena rostla o 76 procent, a zdražila o další desetinu na 109,5 koruny za kilogram. Je tak nejdražší za 11 let. Loňský nárůst byl nejvyšší procentuální od roku 2010. Vyplývá to z analýzy společnosti XTB. Vztah mezi cenou kávy na komoditní burze a cenou v kavárně je ale pouze velmi volný, upozornila firma.

Za růstem ceny kávy stály především stoupající náklady na dopravu a špatné počasí v klíčových zemích produkujících kávu. Nepříznivé počasí v Brazílii stále trvá a cena kávy může podle analýzy ještě minimálně měsíc pokračovat v růstu, dokud v Jižní Americe neskončí období dešťů.

Brazílii, která je největším světovým producentem kávy, zasáhlo nejdříve sucho, poté mráz a nyní ji trápí vydatné deště. Cena kávy se i kvůli tomu během loňska zdvojnásobila. Na tento fakt reagovali spekulativní investoři, kteří sází na další růst cen. Doposud cena kávy rostla nejvýše za poslední dekádu, což výrazně podpořilo narušení dodavatelských řetězců po celém světě.

"Globální trh se v roce 2019 dostal do obrovského přebytku a cena reagovala poklesem. Následná pandemie situaci v sektoru ještě zhoršila. Nyní naopak poptávka převažuje nad nabídkou. Tomu pomohlo zotavení světové ekonomiky, uvolnění restrikcí a obecný růst poptávky po kávě," komentoval růst ceny kávových zrn hlavní analytik XTB Jiří Tyleček.

CENA DOPRAVY I ENERGIÍ ZVYŠUJÍ CENY KÁVY

Velký vliv na cenu kafe v kavárně má mnoho dalších faktorů, jako jsou cena dopravy, energií, obalových materiálů a v neposlední řadě také práce. Kávové společnosti nyní čelí cenové bouři. Vedle růstu cen kávových zrn se potýkají s výrazným nárůstem cen energií a také mezd, což se negativně promítá do jejich zisků.

Některé kavárny ve Spojených státech zaznamenaly meziroční růst ceny espressa až o čtvrtinu. "Pod tlakem se mohou ocitnout společnosti jako Nestlé, J.M. Smucker nebo Starbucks, které jsou nuceny přenést vyšší ceny na koncového zákazníka. Na druhou stranu se společnosti Nestlé podařilo za celý rok 2021 vyhnout maloobchodnímu růstu ceny kávy. Podobně firma Starbucks v říjnu oznámila, že má zafixované ceny kávy na dalších 14 měsíců, a tak společnost mnohem více trápí růst cen ostatních vstupů," upozornil Tyleček.


Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.