Měsíc bez alkoholu právě začíná. Kdo do toho jde také?

Měsíc bez alkoholu právě začíná. Kdo do toho jde také?

01.02.2021 Jana Čiháková

V České republice je konzumace alkoholu nejen vysoká, ale také společensky silně tolerovaná. Divně působí spíše někdo, kdo vůbec nepije. Poslední srovnávací studie Světové zdravotnické organizace nás ve spotřebě alkoholu na hlavu zařadila na třetí místo na světě, za Litvu a Moldavsko.

„Pokud někdo tvrdí, že nadměrné pití v ČR není problém, neví, co říká,” komentuje situaci v ČR PhDr. Ladislav Csémy z Národního ústavu duševního zdraví. Přestože je u mladší generace patrný odklon od konzumace alkoholu, stále je tu 15 % populace, u kterých jsou rizika spojená s pitím alkoholu velmi vysoká. Jak situaci okomentoval Prof. Michal Miovský z Kliniky adiktologie, „v podstatě každý sedmý dospělý člověk, kterého potkáte v tramvaji nebo na ulici, je zralý na konzultaci.“

Káže vodu, pije vodu

Měsíc bez alkoholu v řadě zemí probíhá právě počátkem roku. Hned v lednu ho drží například Britové, v únoru se alkoholu vzdávají v Kanadě. V Česku tuto novodobou tradici zavedla v roce 2013 Liga otevřených mužů ve spolupráci s Národním ústavem duševního zdraví. “Chceme dát lidem možnost ochutnat střízlivost. Pro řadu z nás je totiž normální, že nás alkohol provádí celým životem. Pijeme, když je nám smutno, pijeme, abychom se radovali, a třeba i jen tak, z principu. Projít alespoň kouskem života za střízliva, nám dá novou perspektivu. Třeba, že alkohol nepotřebujeme, abychom se dokázali bavit, milovat, nebo odpočívat,” popisuje základní smysl kampaně Josef Petr z Ligy otevřených mužů.

Letos se tak do iniciativy můžete zapojit již po deváté. Iniciativa má především prověřit váš vztah k alkoholu a ukázat vám, zda nemáte s pitím již problém, který by bylo radno řešit. Organizátoři kampaně doporučují tento čas trávit aktivněji a zdravěji. Jděte na procházku či si zaběhat, buďte s  rodinou, ale setkejte se třeba nad deskovkami nebo si jděte společně zabruslit na rybník. Pobavíte se úplně stejně, a to i bez pití.

Na konci měsíce vás možná překvapí, kolik peněz vám zbyde na účtu. Kvalitní víno není levná záležitost, a když se ho na celý měsíc vzdáte, na účtu to bude hned poznat. I proto má kampaň Suchej únor i charitativní rozměr, účastníky iniciativy vybízí, aby uspořené peníze poslali na dobročinné projekty. 

Příznivců „sucháče“ je stále víc

Podle dat agentury Nielsen Admosphere kampani Suchej únor vyjádřilo sympatie zhruba 75 % české populace nad 18 let. V minulém roce deklarovalo aktivní účast téměř 6 % české populace 18+, což představuje zhruba 500 000 lidí,“ popisuje zjištění z průzkumu Hana Friedlanderová z Nielsenu. A lze očekávat, že se číslo zvedne. Od předminulého roku totiž iniciativa ještě vylepšila své služby a začala poskytovat i poradenskou činnost každému, kdo své pití zvládá už obtížně. Registrovaní účastníci mohli, a i letos budou moci, celý měsíc využívat podporu v podobě exkluzivních rad a tipů od psychologů a odborníků z oblastí adiktologie, sportu nebo mezilidských vztahů. A jak to vypadá v praxi? Organizátoři vás budou zaměstnávat nejrůznějšími soutěžemi nebo tipy na nealkoholické drinky či zdravou stravu.

Pokud o svém plánu měsíc nepít budete mluvit nebo své odhodlání nasdílíte na sociální sítě, určitě to podpoří vaše odhodlání vydržet. A možná i víc než jen jeden měsíc. Podle zahraničních výzkumů šedesát až sedmdesát procent lidí, kteří vydrží nepít po dobu jednoho měsíce, své odhodlání ještě protáhne, minimálně na několik dalších měsíců.

Co z toho?

Hlavní je uvědomit si, jaký vztah k pití máte a jak moc se jím necháte ovládat. Stačí ale měsíc bez alkoholu a pocítíte na sobě značnou změnu. Může to být příjemný váhový úbytek, alkohol má přeci jen nemálo kalorií. V těle navíc zadržuje vodu, bez něj tedy budete štíhlejší a zdravější i vypadat. Pocítíte i kvalitnější spánek, lepší koncentraci i paměť nebo nával nečekané energie. A změnu možná zaznamenáte i ve vašem sexuálním životě. Prospěje to i vaší psychice a vztahům, konzumace alkoholu má totiž vliv na únavu, vznik depresí, sebevražedné sklony nebo agresivitu.


Mohlo by vás zajímat

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.