MEDY ČEKÁ MEDOVÁ BUDOUCNOST! JSOU NEJLEPŠÍ ZA 10 LET

MEDY ČEKÁ MEDOVÁ BUDOUCNOST! JSOU NEJLEPŠÍ ZA 10 LET

24.01.2022 Jana Čiháková

Podíl nevyhovujících medů v obchodech je nejnižší od roku 2010, jsou navíc jednou z nejkontrolovanějších potravin. Rostoucí kvalita medů z obchodních pultů je jedním z důvodů, proč jim Češi dlouhodobě stále více důvěřují. Některé firmy, jako je například největší český výkupce a distributor medu Medokomerc, dokonce testují své medy i nad rámec zákonných povinností.

Poslední dostupná data Státní zemědělské a potravinářské inspekce ukazují, že za rok 2020 byl podíl nevyhovujících medů ze zkontrolovaných šarží v českých obchodech 18,6 %, což je nejnižší podíl od roku 2010. Před rokem 2015, kdy inspekce odhalila padělání medů tehdy největším zpracovatelem medu, společností Včelpo, byl tento podíl dokonce 66,3 %.

Byť by měl být podle procentuálního podílu každý pátý med v obchodě nevyhovujícím, ve skutečnosti je nevyhovujících medů ještě méně. Kontroloři totiž nepostupují náhodně, ale chodí na cílené kontroly k těm zpracovatelům, u nichž mají podezření. „Selektujeme vzorky pro hodnocení v laboratořích dle systému posouzení rizika, který zohledňuje velké množství parametrů,“ popisuje Pavel Kopřiva ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

DŮVĚRA STOUPÁ

„Po kauzách prodeje nepoctivého medu v Česku klesla důvěra v kvalitní med v obchodech. Situace se ale už nějakou dobu normalizuje a meziročně pozorujeme nárůsty prodejů, takže se zákazníci s důvěrou vracejí,“ vysvětluje Milan Špaček, jednatel firmy Medokomerc, která je největším českým zpracovatelem medu.

Zákazník tak dnes v obchodě téměř nenajde padělaný med. „Kvalita medů se za několik posledních let velmi zlepšila. Významně k tomu přispěly časté inspekční kontroly i vlastní testování medů na straně výrobce. V současné době je téměř nemožné v obchodech narazit na nekvalitní nebo falšované medy ze zahraničí,“ popisuje situaci vedoucí laboratoře Výzkumného ústavu včelařského Dalibor Titěra. Češi se v obchodech nemusejí bát ani českých medů. „Kvalita českého medu je vysoká,“ doplňuje Kopřiva. Med je v současnosti jednou z nejkontrolovanějších potravin nejen v Česku, ale i v celé Evropě.

NAD RÁMEC

Medokomerc své medy navíc testuje nad rámec povinností. „Kvalitu medu hlídáme takzvanou třístupňovou kontrolou. Ze všech nakupovaných medů odebíráme vzorky, další vzorky odebíráme během jejich zpracování a poslední vzorek z každé vyrobené šarže. Jako jediná firma v Česku pak vzorky pravidelně posíláme do laboratoře QSI v německých Brémách, kde využívají nejlepší kontrolní metody, které v Evropě pro med existují. V Česku bohužel není žádná laboratoř, která by dokázala testovat všechny námi požadované parametry,“ přibližuje Špaček.

Stejně přísným kontrolám podléhají i zahraniční medy z dovozu. Medy z Evropy i mimo ní kontroluje mimo jiné magnetická rezonance, která v medu odhalí cizí látky i to, zda byly včely přikrmované sirupy. Výsledky kontrol tak vyvracejí mýtus, že zahraniční medy nemusejí být dostatečně kvalitní.

 


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.