MÁTE RÁDI VÁNOČNÍHO KUBU? TRNITÁ CESTA NA VÁNOČNÍ STŮL

MÁTE RÁDI VÁNOČNÍHO KUBU? TRNITÁ CESTA NA VÁNOČNÍ STŮL

15.12.2021 Jana Čiháková

Původní duch Vánoc už je nějaký pátek tatam. Není divu, že na kubu, který dříve ovládal vánoční tabule zcela běžně, se už v řadě domácností zapomnělo. Je to ale škoda. Z nutričního hlediska má rozhodně co nabídnout!

Jídlo, které by si dnes zasloužilo renesanci pro své nutriční hodnoty a originální chuť, bývalo kdysi jen jakousi z nouze ctností. Připravovalo se z lehce dostupných, laciných surovin a zejména v zimě nahrazovalo vydatnější masové pokrmy. Navíc na dlouhou dobu zasytilo a během studených dnů i příjemně zahřálo. Původně se kuba nepřipravoval jen výhradně o svátcích, přesto je jídlo právě s nimi obvykle spojováno. Dá se předpokládat, že jeho kořeny sahají hluboko do minulosti, až do dob předkřesťanských, kdy o nějakých Vánocích u nás nebylo ani vidu ani slechu.

HOUBY VZATÉ NA MILOST

Naši předci, staří Slované, chovali les a jeho dary ve veliké úctě. K přírodě se stavěli pokorně, s plným vědomím její síly. Živili se z přírodních zdrojů, lovili zvěř a sbírali plody. Houby považovali za dobrou alternativu masa a využívali je pravidelně v rámci kuchyně. V prosinci oslavovali tzv. Kračun, svátek zimního slunovratu, který lze považovat za předchůdce současných Vánoc. Kromě nejrůznějších rituálů připravovali slavnostní menu, jehož součástí s největší pravděpodobností býval i zmiňovaný houbový kuba.

S nástupem křesťanství se řada pohanských zvyklostí zadupala do země, nicméně houby – přestože šlo do určité míry o pohanský symbol – dostaly milost. I nadále se objevovaly na stolech prostých i bohatých lidí, velké oblibě se těšily i v rámci slavnostních tabulí na panských dvorech. Mnohde bylo i pravidelnou povinností poddaných odevzdávat vrchnosti určité množství nasbíraných hub. Je doloženo, že i církevní hodnostáři a velké autority své doby, Cyril a Metoděj, platili za příležitostné konzumenty těchto lesních darů.

JAK PRAVÍ TRADICE

Houbový kuba se na slavnostních stolech objevoval v rámci vánočních oslav daleko dříve než kapr a bramborový salát. Tradice svátku praví, že až do večera se na Štědrý den nesmí konzumovat maso a vhodnou alternativou, která zasytí i chutná, byl a je právě zmiňovaný kuba. V některých domácnostech se dodnes servíruje k obědu, případně se nabízí jako bezmasý předkrm štědrovečerního menu. Setkat se můžete i s více variacemi receptu, třeba s přidanými škvarky, případně s rýží nebo jáhlami namísto ječných krup.


Mohlo by vás zajímat

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.