Majočup, řepo-BQ, aneb podivné chuti letošního léta

Majočup, řepo-BQ, aneb podivné chuti letošního léta

28.06.2018 ČTK

Té zvláštní směsi se už říkalo lecjak. Fritovací omáčka, ruský dresink, holandský sós, omáčka ze zálivu.

Tak nebo tak, jde o pokračování léty prověřené tradice smíchat majonézu s kečupem do jediné, růžové omáčky, která spojuje krémovost majonézy s nakyslou chutí skrývající se v každé lahvi kečupu, napsal zpravodajský server PYMNTS.

Proč ničit dvě omáčky, které dokonale fungují každá sama o sobě? Ti, kdo si kladou tuto otázku, zřejmě nebudou nadšení, že se tato kombinace probojovala z okrajových stravovacích proudů do mainstreamu. A díky firmě Heinz se dočkala i nového jména - na trh ji uvedla jako majočup (mayochup).

Pokud máte pocit, že je to nejpodivnější potravina, o jaké jste v poslední době slyšeli, pak se vám patrně nedostává informací. Nejenže to není nejdivnější pochutina na seznamu módních gastronomických výstřelků letošního léta, ale není to ani nejpodivnější pochutina z kečupu.

Co byste řekli například na kečupovou zmrzlinu? Jak se zdá, vina za ni padá plně na hlavu Eda Sheerana, anglického písničkáře s irskými kořeny. Sheeran je zřejmě něco jako posedlý kečupový fanoušek. Lahev kečupu si nechal vytetovat na paži a údajně má u sebe neustále pohotovostní dávku své kečupové drogy.

Na počest této skutečnosti se irská zmrzlinárna Gelati Enniscrone & Ballina rozhodla vytvořit kečupovou zmrzlinu, k jejíž přípravě používá kečup Heinz a servíruje ji přelitou - čím jiným, než kečupem. Podle některých chutná výsledek jako Bloody Mary, ale možná se tito gastronomičtí kritici předem posilnili vodkou, a jejich hodnocení není tak docela objektivní.

A když už mluvíme o dezertech ve spojení s alkoholem... co zkusit oblíbené nadýchané žužu marshmallow s příchutí růžového vína? Copak vás ještě nikdy nenapadlo, když sedíte se sklenkou lehkého letního rosé, že byste si dali nadýchaný kousek něčeho sladkého - ale nechcete si kazit lahodnou dochuť vína na patře?

Pokud to nenapadlo vás, pak průkopníky v chicagské cukrárně XO Marshmallow ano. Právě tady vyrábějí ručně tvarované, umělecké a luxusní "maršmalouny". A to nejen z růžového vína, ale také v dalších alkoholem inspirovaných variantách, jako jsou šampa-louny, Margarita-louny, Cosmopolita-louny, Mimosa-louny či marshmallow s příchutí džinu a zázvorového piva.

Ovšem ty z růžového vína se obzvlášť hodí k zveřejnění na instagramu. Nejenže jsou jasně růžové, ale navíc jsou lehce posypané jedlým zlatým práškem. A pokud se dá věřit recenzím, dokonce i dobře chutnají.

Co ovšem dělat v případě, že to s konzumací alkoho-lounů přeženete a skončíte s kocovinou? Žádné strachy, mimo jiné tu vyrábějí i marshmallow s příchutí avokádového toastu, který příznaky kocoviny pomůže zmírnit.

Tato cukrárna ovšem není veganská, takže pokud se držíte tohoto způsobu stravování, není návštěva v ní pro vás. Ovšem netřeba zoufat. Pořád je tu ještě řepo-BQ.

Tento neformální název dostalo barbecue (BBQ) pro vegany, o němž Amazon předpovídá, že bude nejžhavějším gastro-trendem letošního léta. Namísto pečení klobásek, steaků či burgrů se při něm na gril hodí plátky červené řepy. Jen pozor na kombinaci s majočupem, protože ten kvůli vejcím obsaženým v majonéze veganský není.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

PŘEHNALI JSTE TO S PITÍM? ZKUSTE RADY BABIČEK

06.12.2023 | Všichni samozřejmě víme, že nejlepší ochranou před nástupem kocoviny je alkohol vůbec nekonzumovat, ale realita bývá odlišná, a to navzdory předsevzetím, která si během krušných chvilek dáváme. Pokud už se s kocovinou probudíte, na sliby je pozdě, zkuste udělat pro svůj organismus alespoň něco málo, co vám ve vašem neutěšeném stavu pomůže.

KRÁLOVNA PODZIMU DÝNĚ: VÍTE, ŽE SE PŮVODNĚ JEDLA SYROVÁ?

23.10.2023 | Tykve pochází z Ameriky a jejich využití je datováno do doby před pěti až deseti tisíci lety. Nejdříve byly divoce rostoucí rostliny sbírány za účelem získání olejnatých semen. Později Indiáni objevili, že tykve mají sladkou dužinu a dýně získala název „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.