02.02.2023 Jana Čiháková
Kuchyně elity kulinární sféry není jen o drahých ingrediencích. I zdánlivě nudné suroviny mají svůj Olymp. A na ten jej posouvá nejen kreativita, ale i smysl pro propojení všech nuancí chutí. Nechte se inspirovat světovými špičkami a objevte jejich skrytý potenciál.
Budete potřebovat:
1 kg bílé cibule, 750 ml mléka, 750 ml smetany, 1 litr vývaru, sůl, pepř
Postup
Cibuli si nakrájejte na plátky a svařte ji v hluboké pánvi s mlékem a smetanou. Poté cibuli přeceďte a rozmixujte. Směs přelijte přes cedník zpět do pánve a míchejte do zhoustnutí. Nakonec osolte, opepřete a přidejte vývar. Vše provařte.
Budete potřebovat:
200 g těstovin, 4 cukety, 200 g čerstvých fazolek, 1 polévkovou lžíci ricotty, 200 g čerstvého, 200 g sýru ricotta, 3 plátky bílého italského chleba, kůru z 1 bio citronu, hladkolistou petržel, bazalku, olivový olej, 2 stroužky česneku, sůl
Postup:
V pánvi si na olivovém oleji opečete plátky chleba a ochuťte je nastrouhanou kůrou z citronu, poté nakrájejte na krutony.
Na olivový olej dejte stroužky česneku, aby se ovoněl, poté orestujte na kostky pokrájené cukety, podlijte trochou vody, přidejte 2 lžíce ricotty, petrželku, bazalku a fazolky. Ty můžete i pokrájet.
Uvařte si těstoviny na skus a promíchejte je se strouhanou ricottou. Nakonec je dejte do pánve s cuketou. Podávejte zakápnuté olivovým olejem a s krutony.
Budete potřebovat:
100 g staršího chleba, 2 stroužky česneku, 750 ml mléka, 1 květák, olivový olej, 1 cibuli, balení spagetti anebo tagliatelle, 100 g chedaru, sůl, pepř
Postup:
Chléb rozdrťte pomocí mixéru spolu s česnekem a květákovými listy. Přilijte olej. V pánvi směs poté opečte, aby vznikla strouhanka. Tu přesypejte do talíře.
Na stejnou pánev vlijte mléko a přidejte květák. Přiveďte těsně k varu, ztlumte na mírný stupeň, přiklopte a zvolna vařte. Mezitím si uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu.
Květákovou směs dejte do mixéru a přidejte strouhaný sýr. Rozmixujte dohladka, dochuťte a vraťte do pánve. Těstoviny sceďte, promíchejte je s omáčkou a podávejte s křupavou strouhankou.
Budete potřebovat:
1,5 litru vývaru, 2 menší brokolice, 1 cibuli, extra virgin olivový olej, 2 ančovičky, 300 g rýže arborio, petržel, sůl, citron, 60 g gorgonzoly
Postup
Cibuli nakrájejte nadrobno, vložte ji do pánve spolu s nasekaným brokolicovým stonkem a přilijte 1 lžíci olivového oleje. Na středním stupni opékejte do změknutí. Přidejte sardelky a pak rýži a opékejte 2 minuty. Přidejte naběračku vývaru a vyčkejte, než se vstřebá, poté postup opakujte do změknutí rýže. Máte-li rýži na skus uvařenou, vmíchejte růžičky brokolice.
Lístky petrželky si nasekejte a ve hmoždíři se solí vymíchejte pastu, do které pak přidejte šťávu z poloviny citronu a také olej. Konzistence by měla být tekutá.
Do hotového rizota rozdrobte sýr, vymačkejte zbývající citronovou šťávu, promíchejte a dochuťte petrželovým olejem.
18.04.2023 | Vaří skvěle, ale hlavně s láskou. Nebojí se výzev, a i díky svému osobitému stylu jsou inspirací pro tisíce sledujících. Tyto kuchařky se rozhodně vyplatí sledovat.
25.09.2023 | V souvislosti s rostoucími (nebo i v současné době mírně klesajícími) cenami potravin se většina spotřebitelské veřejnosti včetně našich politiků domnívá, že na vývoj cen potravin má zásadní vliv politika našeho Ministerstva zemědělství (MZe). Tak tomu ale tak docela není – vlastně ani nemůže…
18.09.2023 | I vzhledem k tomu, že tuzemská média čas od času prezentují záběry prokazující porušování dobrých životních podmínek (animal welfare) hospodářských zvířat, věnuje této oblasti trvalou pozornost také Státní veterinární správa (SVS).