17.01.2023 Jana Čiháková
Veganská verze laskonek, na tomto receptu se naučíte, jak připravit veganský sníh, který můžete použít i na jiné druhy veganského cukroví.
90 g aquafaby (scezený studený nálev z cizrny)
1 malá lžička xantanové gumy
75 g cukru krupice
75 g kokosu
citronová kůra a trochu citronové šťávy
30 g mandlové mouky
Na krém
150 g kokosové mléko (jen pevnou bílou část) vychlazené z lednice
150 veganské čokolády
červený fermentovaný pepř La Plantation
rum Samai Kampot pepper
Na decor
150 g vegan čokolády
ovoce
jedlé květy
Cizrnu scedíme a nálev dáme nejlépe přes noc vychladit do lednice. Vychlazený nálev začneme postupně šlehat, jako bílky. Výsledek bude pevný našlehaný veganský sníh, který postupně ztužíme zašleháním xantanové gumy a cukru. Do ztuhlého sněhu jemně vmícháme kokos a mandlovou mouku s citronovou kůrou a šťávou. Těsto dáme na plech s formou na laskonky a pomalinku sušíme v troubě asi 2 hodiny na 85 °C.
Kokosové mléko (bílou pevnou část) ušleháme do tuha, ve vodní lázni si necháme rozpustit čokoládu, kterou spolu s rumem a pepřem jemně vmícháme. Čokoládu nelijte do mléka hned vařící, je lepší chvíli počkat. Krém nechte lehce vychladnout, pokud bude dlouho v lednici, bude se s ním špatně pracovat. Laskonky naplníme krémem a dáme do lednice, pak je polijeme čokoládou. Na studených laskonkách bude čokoláda hned tuhnout a skvěle držet. Laskonky nazdobte jedlými květy a ovocem.
10.01.2023 | Tento pokrm je sice často vnímán jako snídaně, může se ale použít i jako předkrm. V Turecku se totiž řadí do tzv. Mezze jídel, což je vlastně takové úvodní pohoštění před jídlem.
20.09.2023 | Náklady na stravování jsou patrně stále tou nejzásadnější položkou v dovolenkovém rozpočtu – zvlášť rozhodnete-li se cestovat za české hranice bez programu all – in anebo alespoň polopenze. Ovšem i zdánlivě levná dovolená se vám může parádně prodražit a naopak…
28.09.2023 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu přes 11 tun kuřecího masa z Brazílie kvůli salmonele. Jde o mražená kuřecí prsa v balení o hmotnosti dva kilogramy a kuřecí řízky se stejnou hmotností. Mířily hlavně do stravovacích zařízení. V dnešní tiskové zprávě to uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Kontrola bakterie v mase objevila při mimořádné kontrolní akci zaměřené na drůbeží maso dovážené ze zemí mimo EU. Od začátku září odebrali inspektoři 20 vzorků při 92 kontrolních akcích.