17.01.2023 Jana Čiháková
Veganská verze laskonek, na tomto receptu se naučíte, jak připravit veganský sníh, který můžete použít i na jiné druhy veganského cukroví.
90 g aquafaby (scezený studený nálev z cizrny)
1 malá lžička xantanové gumy
75 g cukru krupice
75 g kokosu
citronová kůra a trochu citronové šťávy
30 g mandlové mouky
Na krém
150 g kokosové mléko (jen pevnou bílou část) vychlazené z lednice
150 veganské čokolády
červený fermentovaný pepř La Plantation
rum Samai Kampot pepper
Na decor
150 g vegan čokolády
ovoce
jedlé květy
Cizrnu scedíme a nálev dáme nejlépe přes noc vychladit do lednice. Vychlazený nálev začneme postupně šlehat, jako bílky. Výsledek bude pevný našlehaný veganský sníh, který postupně ztužíme zašleháním xantanové gumy a cukru. Do ztuhlého sněhu jemně vmícháme kokos a mandlovou mouku s citronovou kůrou a šťávou. Těsto dáme na plech s formou na laskonky a pomalinku sušíme v troubě asi 2 hodiny na 85 °C.
Kokosové mléko (bílou pevnou část) ušleháme do tuha, ve vodní lázni si necháme rozpustit čokoládu, kterou spolu s rumem a pepřem jemně vmícháme. Čokoládu nelijte do mléka hned vařící, je lepší chvíli počkat. Krém nechte lehce vychladnout, pokud bude dlouho v lednici, bude se s ním špatně pracovat. Laskonky naplníme krémem a dáme do lednice, pak je polijeme čokoládou. Na studených laskonkách bude čokoláda hned tuhnout a skvěle držet. Laskonky nazdobte jedlými květy a ovocem.
29.09.2022 | Bramborové krokety jsou klasika, která potěší. Nemusíte se omezovat ale jen na tento druh zeleniny. Brokolicové krokety vás překvapí svou výtečnou chutí a obsahují i méně kalorií.
23.01.2023 | Spirulina je v dnešní době vyzdvihována, zvlášť samozvanými odborníky na zdravý životní styl. Pro její zařazení do běžného stravovacího plánu mluví spoustu pozitivních vlastností, které jsou dokonce ověřeny výzkumy. Jsou tu však i „ale“, o kterých už běžného spotřebitele nikdo příliš neinformuje. Silice, která si vysloužila nálepku „superpotraviny“ a patrně i za podivuhodných okolností, však nemusí být vhodná pro každého, může dokonce i ublížit.
16.12.2022 | Tento recept není určen jen pro vegany či vegetariány, pochutnají si na něm zaručeně všichni. Pokud máte více času a chcete si s jídlem opravdu pohrát, určitě si upečte i svoje bulky. Jídlo tím dotáhnete k dokonalosti a každý chuť domácího pečiva zaručeně ocení.