KUTNOHORSKÁ ČOKOLÁDA ZÍSKALA ZLATÝ METÁL

KUTNOHORSKÁ ČOKOLÁDA ZÍSKALA ZLATÝ METÁL

08.07.2022 Jana Čiháková

Kutnohorská čokoláda Lidka získala v mezinárodní soutěži výrobců čokolády International Chocolate Awards čtyři bronzové, tři stříbrné a jednu zlatou medaili. Díky tomu už podruhé postupuje do celosvětového kola nejlepších malovýrobců čokolády, informovala ČTK Lada Bartošová z Muzea čokolády a čokoládovny v Kutné Hoře.

Pro čokoládu Lidka, jejíž novodobá historie se píše od roku 2018, to nejsou první mezinárodní úspěchy. Po necelém roce výroby získala první bronzovou medaili za horkou čokoládu a o rok později dostala na evropské soutěži dvě bronzové a jednu stříbrnou medaili. V celosvětovém kole soutěže posbírala v roce 2021 dvě stříbrné medaile a jednu speciální cenu poroty za mléčnou čokoládu a na Academy of Chocolate v Londýně obdržela devět bronzových a jednu stříbrnou medaili. Obnovená tradiční česká značka cukrovinek tak podle Bartošové navazuje na prvorepublikové úspěchy, kdy v letech 1926 a 1927 Lidka získala nejvyšší ocenění v Paříži a ve Filadelfii.

Do desátého ročníku International Chocolate Awards se zapojily desetitisíce vzorků čokolád z Evropy, středního východu a Afriky. Mezi porotci byli profesionální someliéři, čokolatiéři, novináři věnující se gastronomii i další profesionálové čokoládového průmyslu z celého světa. Mezi nejvýše hodnocené čokolády Lidka se řadí hlavně netradiční mléčné kombinace, například čokoláda z velbloudího a ovčího mléka. Řadu medailí posbíraly i takzvané jednoplantážní čokolády, vyrobené z kakaových bobů jen z jedné oblasti.

Příběh muzea čokolády se začal psát v roce 2016, kdy manželé Bartošovi otevřeli expozici věnovanou historii kutnohorské čokoládovny Koukol a Michera. Tento podnik, založený v roce 1918, vyvážel pod značkou Lidka cukrovinky do celého světa. V roce 1948 komunisté čokoládovnu znárodnili, výroba se začala omezovat a zakladatel továrny emigroval. Značku Lidka se Bartošovým podařilo obnovit, s výrobou vlastní čokolády začali dva roky po otevření muzea, kdy získali ochrannou známku. Dnes se ale čokoláda nevyrábí v továrně s 500 zaměstnanci jako za první republiky, nýbrž v malé manufaktuře.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.