15.09.2015 redakce
K čemu je dobrý kostival lékařský?
Medunice, černý kořen, volský jazyk, lupen sladký, kobylí mléko, kostihoj,větší svalník, rachytka, chropáč, trudovatník, černé koření a valikost – pod všemi těmito lidovými názvy se skrývá jedna bylina: kostival. Nalezneme ji na březích potoků a řek, na vlhkých loukách nebo v lužních lesích a již od 12. století je zmiňována jako léčivá rostlina. Sbíráme kořen, nať a listy. Rostlina obsahuje hlavně léčivé třísloviny, slizové látky, silice či alkaloidy a užívat by se měla zevně, neboť obsahuje také alkaloidy, které mohou být karcinogenní a při delším vnitřním užívání mohou poškozovat organismus. Používá se jako mast nebo na obklady při zlomeninách, zánětech žil nebo pohmožděninách.
14.02.2022 | Lámete si hlavu, co naservírovat návštěvě ke sklence výtečného vína? Osvojte si jednoduché tipy párování, kterými ukážete, že víte, jak krásně podtrhnout chuť skvělého vína. Máme pro vás několik základních kombinací, se kterými nikdy nešlápnete vedle! Díky tomu teď domácí párty pro rodinu a přátelé pozdvihnete na profesionální úroveň.
05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?
22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?