KONTROLOVALI SE TRHY: TEPLOTY PROTI PRAVIDLŮM - ÚTOK NA ZDRAVÍ!

KONTROLOVALI SE TRHY: TEPLOTY PROTI PRAVIDLŮM - ÚTOK NA ZDRAVÍ!

22.06.2022 Jana Čiháková

U téměř pětiny kontrol prodejců potravin živočišného původu na farmářských trzích našla letos Státní veterinární správa (SVS) nějaké pochybení. Dnes kontrolovala trhovce ve Vyškově. V letních měsících, kdy je venkovní teplota výrazně vyšší, než je vhodná pro skladování potravin, riziko špatného zacházení výrazně roste, řekl dnes novinářům ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Kontrol letos provedli veterináři za prvních pět měsíců 120, přes léto se jejich četnost zvyšuje. Nejčastějším prohřeškem je letos zatím porušení zásad výrobní a hygienické praxe. Mezi ně patří zejména nedodržování teplot nabízených výrobků či jejich nedostatečná ochrana před vnější kontaminací. Další frekventované porušení představují chyby ve značení potravin, porušení předpisů při manipulaci s produkty a také neznámý či nejasný původ zboží.

"Vážné zdravotní následky zejména při teplém počasí může mít pro spotřebitele nedodržení teplot při skladování a nabízení potravin. Prodejci musí na trzích udržovat zboží při určených teplotách. Naše kontroly jsou zaměřené v horkých dnech právě na splnění této povinnosti," uvedl Semerád.

Inspektorka Jana Kozáková dnes kontrolovala jednoho prodejce mléčných a jednoho prodejce masných výrobků, oba nabízeli potraviny z regionální produkce. "Lidé by si měli všímat, jestli jsou potraviny chráněné proti kontaminaci a jestli je prodejce schopen dodržet teplotu a zda má na výrobku všechny potřebné informace," řekla novinářům Kozáková. Kontroloři mají dopředu nahlášeno, kdo na trhu bude a většinu znají. Když se objeví někdo nový, jdou k němu přednostně zkontrolovat, zda splňuje vše, co má.

Za celý loňský rok SVS na trzích v celé České republice udělala 380 kontrol a alespoň jeden problém zjistili veterinární inspektoři v 54 případech. Podíl kontrol se závadou dosáhl podobně jako v roce 2020 zhruba čtrnáct procent. Výše loni uložených pokut přesáhla 425 000 korun.

Pravidelné kontroly farmářských trhů významně přispívají k tomu, aby si zákazníci mohli nakoupit zdravotně nezávadné a kvalitní potraviny živočišného původu. Zároveň by měly spotřebitele chránit před nekalými praktikami některých prodejců.


Mohlo by vás zajímat

UMĚLÁ INTELIGENCE V OBCHODECH: ŽÁDNÉ PLÝTVÁNÍ I ANALÝZA CHOVÁNÍ ZÁKAZNÍKŮ

14.03.2024 | České řešení Food Save, které na základě kamerového snímání sbírá data o množství a pohybu zboží po prodejně a následně je za pomoci umělé inteligence v reálném čase vyhodnocuje, nově našlo uplatnění v celé řadě dalších oborů. Společnost Analytics Data Factory, která je autorem řešení, upravila systém i pro využití v oblastech výroby, skladování, úklidových prací nebo při analýze chování zákazníků v prodejních místech.

MILOVNÍCI JÍDLA SPOJTE SE ANEB MAKRO CZECH GASTRO FEST SE BLÍŽÍ

04.03.2024 | Druhý ročník národního festivalu MAKRO CZECH GASTRO FEST, který se letos odehraje 12. a 13. dubna v prostorách pražského O2 universa, spojí dohromady profesionály z oboru gastronomie i milovníky jídla. Dva dny, čtyři podlaží, osm tematických sekcí, 20 profesionálních show, 30 partnerů a desítky pop-up restaurací i stánků z něj dělá unikátní celonárodní přehlídku gastronomie a moderních trendů v českém gastru.

KLAMÁNÍ SPOTŘEBITELE: V ŘADĚ RESTAURACÍ BĚŽNÁ PRAXE

23.02.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně ověřuje pravdivost údajů uváděných v provozovnách společného stravování – zejména restauracích a rychlém občerstvení – při nabídce pokrmů... a nestačí se divit.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.