Klimatické změny ohrožují pěstování čaje v Keni a obživu milionů lidí

Klimatické změny ohrožují pěstování čaje v Keni a obživu milionů lidí

11.05.2021 Jana Čiháková

Klimatické změny mohou během několika desítek let zdevastovat odvětví pěstování čaje v Keni, která je největším vývozcem černého čaje na světě. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na zprávu britské charitativní organizace Christian Aid. Mnoho z tří milionů pracovníků, které čajové odvětví v Keni zaměstnává, by mohlo přijít o obživu.

Keňa měla mnoho let se svým tropickým podnebím, slunnými dny a vhodnou půdou ideální podmínky pro pěstování čaje. Čajovníkům se nejlépe daří v hornatých oblastech v nadmořské výšce nad 2000 metrů, při teplotách od 16 do 29 stupňů Celsia a za pravidelných srážek. Kvůli klimatickým změnám jsou však srážky v poslední době nepředvídatelné, častěji se objevují záplavy i sucha.

Hlavní vinu na problémech čajového sektoru mají podle zprávy nestálé teploty. Zpráva uvádí, že podle odhadů se do roku 2050 průměrné teploty v Keni zvýší o 2,5 stupně Celsia oproti roku 2000. Dokument také připomíná, že Keňa se v poslední době potýkala s rozsáhlými nálety kobylek, které pozřou každý kousíček vegetace, na který narazí.

Následkem klimatických změn ubude do roku 2050 asi čtvrtina oblastí v Keni, které nyní mají pro čajovník ideální podmínky. Projekce jsou ještě pesimističtější u regionů, které nyní mají pro pěstování čajovníku průměrné podmínky. V těchto oblastech do roku 2050 klesne produkce téměř o 40 procent.

Situace patrně zvýší cenu čaje

Již nyní se keňští pěstitelé čaje potýkají s problémy. V průzkumu provedeném Organizací OSN pro výživu a zemědělství (FAO) mezi 700 pěstiteli ve všech sedmi keňských čajových regionech respondenti uváděli, že pozorují změny v četnosti a intenzitě srážek a pokles výnosů související s klimatickými změnami. Třicet pět procent účastníků průzkumu si stěžovalo na sucho.

"Podmínky tu bývaly dobré a měli jsme skvělé čajové sklizně. Když se změnilo klima, produkce čaje na mé farmě klesla," uvedl 72letý pěstitel čaje Richard Koskei ze západní části Keni. "Nemáme tu nic jiného, na co bychom se mohli spolehnout. Lidé z mého okolí budou zvažovat, že z odvětví pěstování čaje odejdou. To bude znamenat ztracená pracovní místa a konzumenti čaje možná zaznamenají nárůst ceny," doplnil Koskei.

Zdroj ČTK, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.