23.05.2023 Jana Čiháková
Veterinární inspektoři z Jihočeského kraje spolu s pracovníky tamního Celního úřadu odhalili při společné kontrole v Kaplici dodávku přepravující ve zcela nevhodných podmínkách živé a mrtvé ryby, další živé vodní živočichy a potraviny živočišného původu. Podle vyjádření řidiče dodávky (cizího státního příslušníka) směřovala zásilka do Rakouska. Většinu produktů vezl z pražské tržnice SAPA vozidlem, které nebylo vybaveno chladícím zařízením.
V jednom z termoboxů cizinec přepravoval 12 kaprů, které zakoupil cestou v jižních Čechách. Na rybách byly zjevné známky po provedeném omráčení úderem tupým předmětem na temeno hlavy, kapři nebyli vykrveni. Deset kaprů bylo v době kontroly mrtvých. Dva kusy však stále jevily známky života, konkrétně nouzové dýchání a zachovalý oční reflex. Kontrolované osobě bylo na místě nařízeno okamžitě dva žijící kapry usmrtit a ukončit tak jejich utrpení.
Kromě kaprů vezla dodávka také 15 kilogramů živých krabů a pět kilogramů živých mlžů z areálu SAPA. Vodní živočichové byli uloženi v polystyrenových bednách. Přepravce k nim nebyl schopný při kontrole předložit doklady prokazující jejich původ a odpovídající platné legislativě. Veterinární inspektoři nařídili přepravci kraby a mlže usmrtit povoleným způsobem a následně zajistit jejich likvidaci (coby potraviny neznámého původu) v asanačním podniku. Likvidace čeká také sedm kilogramů vepřových uší bez jakékoliv identifikace, které dodávka převážela také.
S přepravcem bude zahájeno řízení o pokutě. Za zjištěná porušení zákona o potravinách mu může být uložena pokuta až do výše 50 milionů Kč. Zjištěné porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání bude předáno k řešení obci s rozšířenou působností (OÚ Kaplice).
17.04.2023 | Všechna zvířata poražená na jatkách v ČR včetně kuřat musí být povinně prohlédnuta pracovníky Státní veterinární správy (úředním veterinárním lékařem a úředním veterinárním technikem). Každé zvíře je veterinárním dozorem prohlédnuto před porážkou i po porážce tak, aby se do obchodů či ke zpracování dostalo pouze maso ze zdravých zvířat. Závadné kusy či partie jsou vyřazovány, aby nedošlo k ohrožení zdraví konzumentů.
09.03.2023 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) každoročně provádí intenzívní kontrolní akci se zaměřením na přítomnost reziduí pesticidů v potravinách. V rámci akce Potravinářská inspekce odebírá pro hodnocení ve vlastní akreditované laboratoři 800–1000 vzorků potravin ročně.
24.05.2023 | Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!