KÁVA NA HUBNUTÍ: HIT, KTERÝ VÁM MŮŽE I UBLÍŽIT

KÁVA NA HUBNUTÍ: HIT, KTERÝ VÁM MŮŽE I UBLÍŽIT

31.01.2022 Jana Čiháková

Zatímco se dlouho tvrdilo, že káva proces redukce hmotnosti brzdí, nové studie ji staví do role osvědčeného bojovníka proti nabytým kilogramům. Ovšem produktů, které využívají kávového potenciálu, je mnoho a možnost, že narazíte jen na předraženou směs bez účinků, nebo dokonce produkt s negativními dopady na zdraví, reálná.

Od propagovaného názoru, že káva přispívá k zadržování vody v těle, a tudíž nepatří do jídelníčku redukční diety, se už upouští. Výzkumy z posledních let ukazují, že je významným zdrojem antioxidantů a že umí podpořit metabolismus. Například výzkum Derricka Johnstona Alpereta z katedry výživy na Harvardu prokázal, že káva zajišťuje výdej energie, v jehož důsledku tělo pálí tuky. Pozitivních účinků bylo dosaženo u víc než stovky účastníků výzkumu při pravidelném pití 4 až 6 šálků denně. U všech účastníků výzkumu byl během šesti měsíců pozorován nižší obsah tuku asi o 4 procenta. Ještě lepších účinků, dvoj až trojnásobných, pak lze dosáhnout konzumací kávy z nepražených zrn. Ta totiž obsahuje vyšší procento fenolických sloučenin, zejména pak kyseliny chlorogenové, zároveň obsahuje také látky, které tlumí chuť k jídlu.

ZÁZRAČNÁ KYSELINA

Kyselina chlorogenová omezuje absorpci cukrů a zároveň podporuje vstřebávání tuků z trávicího traktu. V tomto důsledku je tělo donuceno využít svoje zásoby, což se projeví žádoucím urychlením spalování tuků z tkání. V jednom běžném šálku kávy jí je zhruba 50 až 100 mg, v doplňkách stravy ze zelené kávy jí je pak mnohonásobně více. Existuje i nová studie z Japonska, která říká, že příjem této kyseliny ovlivňuje hormon adiponektin, který je zodpovědný za regulaci příjmu potravy. Za předpokladu, že tedy zvolíte kvalitní zelenou kávu s vysokým obsahem přírodní kyseliny chlorogenové, je velmi pravděpodobné, že bude napomáhat váhovému úbytku, navíc způsobem pro tělo bezpečným.

KÁVA ZA VŠECHNY PRACHY

To se ovšem nedá říct o všech kávách na hubnutí. Podle zjištění Institutu moderní výživy byla na trhu k dostání i káva Valentus SlimROAST Optimum, která se sice jako zdraví prospěšný doplněk tvářila,  nicméně opak byl pravdou. Celá „kampaň“ vypadala přesvědčivě a lákavě. Stavěla totiž na opravdových úbytcích váhy a na zkušenosti jejích uživatelů. Káva se navíc prezentovala i jako detoxikační přípravek, takže vyvolávala dojem, že uživatel ztratí nejen kilogramy, ale zároveň udělá i něco pro odvod odpadních látek z těla. Laboratorní analýza však prokázala v tomto přípravku látku fenetylamin, která je na seznamu zakázaných látek asociací World Anti-Doping Agency (WADA), a po které vám dokonce může vyjít pozitivní test na drogy, což je velmi nebezpečné například stanete-li se účastníkemdopravní nehody.

Zázračnou kávou se začala zabývat i Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ta vydala důrazné varování spotřebitelům. „Laboratorní analýza v akreditované laboratoři SZPI potvrdila v doplňku stravy přítomnost látky 2-phenylethylamin (PEA), a to v koncentraci 2618 miligramů na kilogram (mg/kg). Vzhledem ke zjištěnému množství uvedené látky byla předmětná potravina vyhodnocena jako škodlivá pro lidské zdraví. Inspektoři SZPI vzorek odebrali v rámci kontroly internetového prodeje prostřednictvím kontrolního nákupu na sociální síti Facebook. SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří zakoupili předmětnou šarži potraviny, aby ji nekonzumovali,“ popisuje referent mediální komunikace Marek Bartík.

DŮVĚŘUJ, ALE...

Pro inspektory však nejde o ojedinělý případ, doplňky stravy patří mezi rizikové potraviny, na jejichž namátkové kontroly se pravidelně soustřeďuje jejich pozornost. Takovou namátkovou kontrolou byl na trhu zjištěn například 7Days - přírodní doplněk stravy, Slim Capsules, v balení 36 kapslí z Hong Kongu, v němž laboratorní rozbor potvrdil přítomnost farmakologicky účinných látek fenolftalein v množství 6093 miligramů na kilogram (mg/kg) a sibutramin v množství 15,9 mg na 1 kapsli. Právní předpis přitom nepovoluje přítomnost farmakologicky účinných látek v potravinách a doplněk stravy byl vyhodnocen jako potravina škodlivá pro zdraví dle Nařízení (ES) č. 178/2002. Uvedené látky mohou též způsobit závažné zdravotní komplikace zejména kardiovaskulárního charakteru. Platí proto doporučení nekupovat výrobky tohoto charakteru z neověřených zdrojů a zaměřit se na složení, které je následně vhodné zkonzultovat s lékárníkem nebo praktickým lékařem.

ZA HRANOU

V každém případě je potřeba připomenout, že jakákoli tvrzení o redukci hmotnosti beze snahy, nejsou reálná. Výrobce však jen umí ve správný čas zabrnkat na tu správnou notu a řekněme si upřímně, že lidé, kteří něco chtějí hned, jsou ochotni zkusit cokoli. Tvrzení, že nějaký produkt odbourává tuky bez práce, zabraňuje jo-jo efektu, nebo zamezuje hladu, jsou nezákonná. Navíc u těchto nabídek vystupují často i fiktivní lidé z nemocnic, které ani neexistují, což je zřejmé při zadání jména lékaře nebo nemocnice do vyhledávání.

Ať už narazíte na sebekvalitnější doplněk stravy využívající účinky zelené kávy nebo jiné nápomocné látky k redukci hmotnosti, pamatujte na to, že bez vašeho zadostiučinění to nepůjde. Pokud potřebujete eliminovat pár kilogramů, které se na vás usadily během svátků, dbejte na dostatečný pitný režim, pravidelnost ve stravě, zaměřte se na bílkoviny, ke kterým volte zeleninové přílohy, nezapomínejte snídat, zakažte si průmyslově zpracované potraviny, omezte sůl, alkohol a sycené nápoje, dopřejte si vydatný a kvalitní spánek a přidejte trochu na pohybových aktivitách.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.