KAREL FRÝD: ZA KVALITU POTRAVIN SI PŘIPLATÍTE, ALE VAŠE TĚLO VÁM TO VRÁTÍ

KAREL FRÝD: ZA KVALITU POTRAVIN SI PŘIPLATÍTE, ALE VAŠE TĚLO VÁM TO VRÁTÍ

04.01.2022 Martina Burda, Karel Frýd archiv

Plyšák Caros, neboli Karel Frýd. Tohoto účastníka legendární a historicky první české verze reality show Big Brother, kterou jsme na obrazovkách tuzemské komerční televize viděli před šestnácti lety, si jistě všichni diváci pamatují. Soutěž sice tehdy nevyhrál, ale životní výhrou se nakonec pyšní. Tou je jeho rodina. Navíc se živí tím, co ho nejvíc baví. Je z něj úspěšný fitness kouč a kondiční trenér, který pomáhá lidem dosáhnout jejich vysněné postavy. Jeho odborných rad o kombinaci stravování a cvičení už využila i řada českých celebrit. O jídle tak toho Karel Frýd ví opravdu hodně.

Jaký jsi byl v dětství jedlík?

Já jídlo naprosto zbožňoval. Myslím, že by moje maminka mohla vyprávět! Byl jsem opravdu hodně velký jedlík a většinou nebyl problém si dokonce několikrát přidat. Moje babička je z Maďarska, takže se u nás vařila hlavně papriková jídla. Od té doby nemám problém s jakýmkoliv pálivým jídlem a v podstatě ho i vyhledávám. Papriky a klobásky prostě u nás byly snad ve všech pokrmech a jsem rád, že mi to zůstalo. 

Pamatuješ si, jaké jídlo si měl v dětském věku nejraději a co jsi naopak nesnášel?

Jasně! Tak úplně nejraději jsem měl dětskou krupicovou kaši. Říkal jsem jí pohádková kašička a musel jsem v ní mít takové hrudky, které mi maminka dělala tak, že do už uvařené kaše přisypala ještě kousek krupičky. Tu jsem miloval opravdu ze všeho nejvíc. No a hned potom následovaly také domácí plněné knedlíky. Zkrátka, jak jsem už říkal, byl jsem velký jedlík a chutnalo mi hoooodně...Co jsem naopak nesnášel si také pamatuji úplně přesně. Nemohl jsem ani vidět kapustu a to mi zůstalo. Mám to ze školky, kde mně ji nutili sníst. Uznávám, že čím jsem starší a uděláte mi ji hezky rozmixovanou v omáčce, tak to samozřejmě ani nepoznám. Ale když ji vidím, tu kapustu jako takovou, tak brrrr. 

Jak Ti chutnalo ve školní jídelně a myslíš, že se obecně zlepšila kvalita jídel ve školních jídelnách v uplynulých letech?

Za nás si myslím, že se vařilo dokonce kvalitněji než teď. Prostě maso, bylo maso a ostatní suroviny rovněž. Teď máte směrnice a dětem se podle mého názoru dostává méně kvalitních surovin, než tehdy nám. Hlavně si myslím, že je všude zbytečně sladkých nápojů v jídelnách a děti jsou na ně kvůli tomu i naučené.

Snažíš se vést ke zdravé stravě i Tvého syna Jakuba?

Náš malý je bezva. Moje partnerka Lenka perfektně vaří, takže Kubík je vlastně stejný jedlík jako já a má domácí plnohodnotnou stravu už od malička. Snažíme se dávat potraviny ze zahrádky, tedy hodně zeleniny a prostě pokrmy z kvalitních surovin. Je fakt po mně – sní úplně všechno (smích). Samozřejmě, že mu dopřejeme i sladké, ale prostě v mezích.

Ty se bez nadsázky živíš svým tělem, můžeš zavzpomínat na dobu, kdy jsi začal cvičit?

Já hlavně učím lidi správnému pohybu, a když vidí u mě, jaký jsem „ produkt“, je to lepší a důvěřují mi, protože vidí na vlastní oči výsledky toho, co sám praktikuji. Pohybem jsem byl vychováván už odmalička tátou, byl to prostě můj sportovní vzor. Hrál profesionálně fotbal a brával mě na utkání, kde jsem ho mohl sledovat. Pamatuji, jak jsem prostě věděl, že chci být jako on. Miloval jsem tělocvik. Podle mého názoru v této tobě a v tomto ohledu děti dost zakrněly. Bohužel. Doba počítačů, telefonů a další věci je v pohybu omezuje a oni se navíc prostě nechtějí hýbat. Následek je jasný - obezita, a to mě upřímně hrozně štve. Rodiče dětem radši napíšou omluvenku a dítě sedí na zadku a hraje blbosti na telefonech, než aby cvičilo alespoň ty dvě hodiny v týdnu ve škole. Není se pak čemu divit, že jsou často nemocné a obézní.

Je podle Tebe vedle správného tréninku stejně důležitý i správný jídelníček?

Je to dokonce to nejdůležitější! Člověk potřebuje mít kvalitní a hlavně celodenní pravidelný příjem živin, aby se posunul dál ke svému cíli, který má. Buď hubne, nebo přibírá. Tím správným přístupem prostě dosáhne toho, že jeho výsledky povedou dobrým směrem. Základ prostě je vyvážená strava, dostatek pohybu a kvalitní odpočinek, udržující tělo ve fyzické i psychické kondici. Ne nadarmo se říká: Ve zdravém těle – zdravý duch!

Sleduješ v obchodech kvalitu nakupovaného zboží a čteš si etikety?

Já už za svou kariéru vím, na co se zaměřit i jaké potraviny a od jakých výrobců vyhledávat. Potraviny a jejich složení se mění a za kvalitu si prostě připlatíte, ale Vaše Tělo Vám to vrátí, vždyť zdraví je to nejcennější a máme pouze jedno. 

Co vnímáš jako největší úspěch své kariéry a jaká byla cesta k němu?

Musím říct, že jsem, myslím si vyhledávaným trenérem, a za to jsem opravdu nesmírně rád! Cesta to byla dlouhá. Svou práci dělám už deset let a lze říct, že už mi tak nic nepřekvapí a vše jsem zažil a nebo poznal. Práce trenéra je trošku i psychologie a já už vážně lidi, kteří to myslí vážně poznám. Těm dávám energii. Můžu říct, že trénuji s různými známými osobnostmi. Známí lidé se mi sami ozývají a za to jim děkuji, ale samozřejmě i všem ostatním zájemcům, kteří mi svěří své problémy a důvěřují mi v cestě za výsledky, velmi děkuji. Jinak největší – co se profesní kariéry týče – je práce s profi kluby a hráči. Prošel jsem českou reprezentaci žen pozemního hokeje, Florbal Chodov, AC Sparta Praha futsal a FK Viktoria Žižkov a všude tam jsem byl v pozici hlavní kondiční trenér a získal jsem a i dál získávám obrovské zkušenosti. Oslovují mě postupně profesionální hráči i týmy všech možných sportovních odvětvích. A toho si vážně cením.

Jaké nejexotičtější jídlo si ochutnal? Kde to bylo?

Já se vůbec nebojím experimentovat, takže jsem měl už od sklípkanů v čokoládě na ostrově Isla Margarita, nebo červů v karamelu po různé exotické ryby. Jídlo mám prostě rád a to vážně  jakékoliv. Projel jsem celou Ameriku, takže jsem doopravdy vyzkoušel už hooodně netradičních specialit.

Jak ses v počátku kariéry vyrovnával s mediálním zájmem a máš třeba nějakou kuriozitu když se s Tebou někdo chtěl vyfotit, nebo Tě žádal o podpis?

No ono si musíme říct, že to hlavně média udělala to, jak mě lidé vnímali. Neměl jsem problém s nikým a moc jsem si o užíval. Když  jsem byl v největším „mediálním boomu“ bylo mi tehdy čerstvých dvacet a trvalo to přibližně osm let, kdy mi lidé poznávali na ulicích a chěli po mně podpis a fotku. Vyhověl jsem každému a nikdy nikoho neodmítl. Kuriozit bylo asi spoustu, ale teď si na žádné nevzpomínám, je to už dost dávno (smích).

Na čem nyní pracuješ a kde Tě mohou fanoušci a fanynky sledovat?

Musím říct, že uplynulý rok byl neuvěřitelný, co se týče práce a povinnosti. Stal jsem se jednou z tváří značky Under Armour pro ČR, za což jsem nesmírně rád a jsem tím poctěn. Jako ambasador cvičících pomůcek značky Sharp Shape jsem před nedávnem dotočil instruktážní videa jak správně cvičit na konkrétních fitness náčiních pro domácí posilování. Což se, myslím, bude v této době určitě lidem hodit. No a dále připravuji své vlastní produkty k pohybu s touto značkou. Dále jsem rozjel firmu na lymfodrenážní nohavice značky RegenSport, která nabízí kompletní regeneraci a péči jak pro profesionální sportovce klub, tak pro jednotlivce. Musím říct, že se rozjela neuvěřitelně dobře a máme už i kvalitní recenze, za což moc děkujeme! Zájemci mohou vidět všechnu mou práci na mém instagramu: @karelfrydcoachofficial.

A jaký je Tvůj cíl v roce 2022

Tak pro mě je rozhodně nejdůležitější postarat se, ať jsem dobrý táta pro našeho syna, kterému budou příští rok tři roky. Chci, ať je spokojený a přeji si, ať má krásné dětství. Chci říct mé přítelkyni ANO a být ji ve všem oporou…

 

 

 

 

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.