29.08.2022 Jana Čiháková
Někdo to neřeší a olej vylije do odpadu. To není dobrý nápad. Olej se usazuje na stěnách odpadních trubek. Trubky se zanáší a po delší době může dojít až k jejich úplnému ucpání. Tuky a oleje, které se dostanou kanalizací do čistíren odpadních vod, je nutno oddělovat. Proces čistění se tím komplikuje, prodražuje, může docházet k pěnění a snížení účinnosti biologického procesu.
Sběr odpadních tuků Zákon o odpadech č. 541/2020 Sb. ukládá obcím určit místa pro oddělené soustřeďování komunálního odpadu, a to alespoň nebezpečného odpadu, papíru, plastů, skla, kovů, biologického odpadu, jedlých olejů a tuků. Každý by měl mít v místě bydliště sběrný kontejner na použité tuky a oleje používané v kuchyni. Není proto nic jednoduššího než sbírat do uzavřených plastových nádob použité zbytky tuků a olejů a čas od času se projít okolo příslušného kontejneru a tyto nádoby do nich vyhodit. Pohybem uděláme něco pro své zdraví a sběrem odpadních tuků něco pro životní prostředí.
Restaurace jsou povinny ze zákona sbírat použité tuky a olej jako složku biologického odpadu a nabízet je k ekologické likvidaci. Použité oleje jsou zpracovávány na biopaliva. Vyšší efektivita sběru odpadních tuků představuje drobný příspěvek ke snížení spotřeby ropy. To je aktuální téma dnešní doby. Podle dokumentu EU z roku 2015 mohou použité oleje nahradit v rámci 28 zemí Evropské unie 1,5 % ropy. Díky instalaci sběrných kontejnerů v obcích se mohou zapojit do této iniciativy i jednotlivci. Je třeba větší osvěty. Vracet použité oleje zpět do oběhu šetří i zemědělskou půdu. Olejniny mohou být více využívány pro účely lidské výživy.
Majitelé zahrádek mají možnost přidávat menší množství použitého oleje do kompostu. Jedná se však jen o malé zbytky např. po smažení na pánvi. Rostlinné oleje vykazují dobrou biologickou odbouratelnost, obvykle se rozloží do 28 dnů. Větší množství (výměna oleje ve fritéze) je třeba zlikvidovat přes sběr odpadních tuků.
26.05.2023 | Obchodní řetězce podle viceprezidenta Agrární komory ČR (AK) a generálního ředitele společnosti Úsovsko Jiřího Milka dlouhodobě diskriminují tuzemské výrobce potravin pomocí přemrštěných obchodních přirážek, nevýhodného umístění v regálech či nedoplňováním jejich zboží na pulty. "Každá nová smlouva znamená další slevu a vyšší marži pro obchod. Nikoliv nižší cenu pro zákazníka," řekl dnes Milek na sněmu AK v Olomouci.
30.05.2023 | Prvorepubliková česká značka Dynybyl rozšiřuje své portfolio jalovcových ginů o další příchuť, tentokrát s ovocnou sladkostí šťavnaté meruňky a broskve, která je hitem letošního léta. Novinka Dynybyl Gin Nectar propojuje svěží jalovcovou chuť originálního ginu v kombinaci s čerstvou vůní meruňky a broskve. Inspirováno českým sadem a lokálním ovocem.
23.05.2023 | Zachraň jídlo, nezisková organizace zabývající se bojem proti plýtvání potravinami, nedávno dosáhla dalšího významného milníku. Její projekt Zachraň oběd překonal hranici 20 000 darovaných pokrmů, čímž se podařilo zachránit a efektivně využít tisíce kilogramů vařených pokrmů z firemních jídelen. Navíc po několikaleté snaze vešla v platnost nová vyhláška Ministerstva zemědělství, která umožňuje darování pokrmů zchlazených nebo zmrazených na konci výdejní doby. Tato změna usnadní darování.