Jídlo téměř bez kalorií: Už jste zkoušeli konjakové těstoviny?

Jídlo téměř bez kalorií: Už jste zkoušeli konjakové těstoviny?

18.01.2021 Jana Čiháková

Rostlinka s názvem Konjac Amorphophallus otevřela nové možnosti ve stravování. Z jejího kořene se totiž vyrábí konjaková moučka. Nejenže je přirozeně bezlepková, obsahuje i minimum cukrů, skoro žádné tuky a díky obsahu vysoce absorpční rozpustné vlákniny zasytí na dlouhou dobu, má ale i spoustu pozitivních účinků na celkové zdraví, které byly ověřeny lékařskými studiemi.

Konjak je původem z tropických deštných lesů Asie. Našli byste jej ale i v některých částech Austrálie, Indie nebo Polynésie. Poznávacím znamením je obrovský pompézní květ, který je živen koktejlem zdraví přínosných látek ukrytých v mohutné hlíze. Konjak nekvete každoročně, některá jara vyrazí pouze velký trojčetný složený list. V období květu je ale jeho hlíza nejkvalitnější.

V Indii, Japonsku nebo Jižní Korei se suší a mělní, aby se získala moučka, v Číně z kořene vyrábějí gel, který je následně využit vnitřně při léčbě astmatu, kašle, při očistných programech nebo lokálně na popáleniny a kožní vyrážky. I když byl konjak objeven už před 500 až 800 lety, zpočátku byl určen jen těm nejvlivnějším. Na výrobcích z konjakové mouky si mohla pochutnávat jen japonská královská rodina, v Číně, kde mu také poprvé přiřknuli léčivé účinky, pak jen buddhističtí mniši. Dostupným pro všechny obyvatele Asie se konjakové výrobky staly asi teprve před 100 lety. Od té doby ale platí mezi nejpopulárnějších potraviny, které se těší velké pozornosti. A dobrou zprávou je, že stále více pronikají i na český trh. 

Tuky z těla ven – glukomannanem

A v čem jsou tak přínosné? Konjaková mouka obsahuje víc než 90 procent vlákniny, která se nazývá glukomannan. Tato rozpustná vláknina má prakticky nulovou kalorickou hodnotu, zároveň ale silně absorbuje vodu. Glukomannan je schopen nabobtnat na 100 až 200násobek své původní velikosti. Vzniká tak viskózní gel, který tělo neumí rozštěpit.

Žaludek se tak díky glukomannanu zaplní a tím dochází k potlačení pocitu hladu, který způsobuje hormon zvaný ghrelin. Gel ale zároveň obaluje částečky potravy, takže trávicí enzymy působí pomaleji, a tím se efektivně snižuje i množství vstřebaných sacharidů. Glukomannan na sebe také váže i tuky a oleje a přirozenou cestou je vynáší z trávicího traktu. „V praxi si tak při volbě konjakových těstovin, chleba nebo rýže s glukomannanem můžete dobře pochutnat na příloze, kterou není vůbec třeba započítat do energetického příjmu. Díky těmto přílohám snížíte svůj energetický příjem a podpoříte efektivně hubnutí přebytečných kil bez omezování. Stačí, když si třeba k večeři dopřejete např. restované konjakové nudle se zeleninou a kouskem masa. Doplníte tak tělu potřebné bílkoviny, zeleninu a vlákninu, ale s minimem sacharidů a celkové energie. Takže si pochutnáte, zasytíte se, ale nezvýšíte si energetický příjem nežádoucím způsobem,“ vysvětluje Monika Tělupilová, specialista na výživu pro společnost Slimpasta.

Dosáhne na výživové tvrzení

Pozitivní účinky glukomannanu dokonce dosahují na výživové tvrzení. Jde totiž o jedinou účinnou látku napomáhající hubnutí, která si díky svým vlastnostem vysloužila uznání od Evropského úřadu pro bezpečnost potravin EFSA. Ve zprávě z roku 2009 se píše: „Glukomannan (konjakový mannan) v rámci nízkoenergetické diety přispívá ke snížení hmotnosti“. Tvrzení smí být použito pouze u potravin, které obsahují 1 g glukomannanu v kvantifikované porci. Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že příznivého účinku se dosáhne při příjmu 3 g glukomannanu denně ve třech dávkách po 1 g zapitých 1až 2 sklenicemi vody, před jídlem a v rámci nízkoenergetické diety.

To ale není jediné zdravotní tvrzení, které glukomannan obdržel. Studie EFSA mluví také o napomáhání k udržení normální koncentrace cholesterolu v krvi. Právě ten je totiž odpovědný za zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění a mozkové mrtvice. Zpráva se opírá hned o osm odborných studií. „Komise se domnívá, že udržení normálních koncentrací cholesterolu (LDL) v krvi je prospěšné pro lidské zdraví. Bylo poskytnuto osm randomizovaných kontrolovaných studií, které zkoumaly účinky glukomannanu na LDL a/nebo celkový cholesterol v denních dávkách 3 až 15 g/den u zdravých, hypercholesterolaemických nebo diabetických dospělých lidí. Většina studií prokázala konzistentní účinek na snížení LDL cholesterolu v dávkách přibližně 4 g/d. Pozitivní účinek byl pozorován nejen u hypercholesterolemiků, ale i u zdravých jedinců,“ píše se zde.

Drží optimální hladinu cukrů

„Nespornou výhodou glukomannanu je také jeho nízký glykemický index, to způsobuje, že nedochází k nežádoucím výkyvům hladiny krevního cukru,“ říká Monika Tělupilová a dodává: „Lékařské studie prokázaly, že glukomannan dokáže zpomalit vstřebávání cukru, což může vést dokonce k mírnému zlepšení léčby diabetu 2. typu. Jedna ze studií z roku 2015 potvrdila, že glukomannan snižoval u lidí s cukrovkou pravděpodobnost, že budou jíst potraviny, které by mohly zvýšit jejich hladinu cukru v krvi.  Je to z důvodu, že se díky těmto potravinám cítili déle sytější a neměli chuť na sladké či potřebu se tzv. dojídat.“

Příprava – jednoduše a rychle

Konjakové přílohy s glukomanannem najdete v tržní síti hned v několika variantách. Suplují celou řadu těstovinových příloh – nudle, fettuccine, lasagne, penne, špagety i tagliatelle. Zakoupit si můžete i rýži. Prodávají se buď v nálevu nebo bez – to se liší i podle výrobce. Platí přitom, že přílohy v nálevu mají ještě nižší kalorickou hodnotu. Při jejich přípravě je potřeba propláchnout je vodou, aby bylo odstraněno specifické aroma konjaku, přílohy bez nálevu stačí vyjmout z balení a jsou připravené k okamžité konzumaci. Dále s nimi můžete pracovat tak, jako s obvyklými přílohami.


Mohlo by vás zajímat

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.