14.04.2021 Jana Čiháková
Nad čerstvé pečivo není, a když je navíc vytažené z domácí trouby, jen se po něm zapráší. Příprava není složitá, těsto nemusíte nechat ani kynout. Není se čeho bát. Pusťte se do přípravy klidně ještě dnes - večeře, za kterou sklidíte úspěch, je zaručena.
500 g hladké mouky
50 g oleje (může být sádlo)
250 ml vody
10 g soli
25 g droždí
vajíčko
mák na posypání
Všechny suroviny smícháme a uhněteme vláčné těsto. Umotáme pletýnky a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pletýnky dáváme dál od sebe, protože při pečení zdvojnásobí svůj objem.
Potřeme vajíčkem a posypeme mákem. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C cca 12–15 minut.
Zdroj a foto: Pernerka
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
19.09.2023 | Ovoce patří do sladké a zelenina do slané kuchyně. Pravda, ale ne absolutní – občasné nájezdy zeleniny do světa dezertů či ovoce do říše masa jsou velmi vítaným zpestřením. Některé pokrmy, jako mrkvový dort nebo kuře na pomerančích jsou již osvědčenou klasikou, ale troufnete si na zelený mechový dort ze špenátu nebo guláš s jablky?
22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.