JEPTIŠKY SE PUSTILY DO VAŘENÍ PIVA

JEPTIŠKY SE PUSTILY DO VAŘENÍ PIVA

13.12.2021 ČTK, SHUTTERSTOCK

Řádové sestry z kláštera v belgické vísce Maredret se pustily do podnikání, které bylo po staletí doménou mnichů. Dvacetičlenná ženská benediktinská komunita, jejíž tradice sahá do roku 1893, se totiž před pěti lety rozhodla, že se spojí se sládky, aby začali vařit pivo odrážející historii a hodnoty kláštera.

Z jeho prodeje chtějí benediktinky získat peníze na nejnutnější opravy kláštera, píše agentura Reuters. Po téměř třech letech spolupráce s rodinným pivovarem John Martin šlo letos v létě do prodeje pivo jantarové barvy nazvané Maredret Altus, při jehož výrobě se používá hřebíček a kuličky jalovce. Druhým produktem je Maredret Triplus, což je světlé pivo typu blond s koriandrem a šalvějí.

"Jsou dobrá pro zdraví, pomáhají trávení," vychvaluje piva sestra Gertruda. "Všem sestrám pivo chutná, vždyť jsme v Belgii," dodává. O nedělích si každá z nich vychutnává jednu láhev.

Jde o piva, při jejichž výrobě se používá pšenice špalda, o které se ve svých textech z 11. století zmiňuje už svatá Hildegarda z Bingenu, zakladatelka a představená benediktinského kláštera v Německu. Jejími spisy o léčitelství se sestry z Maredret inspirovaly a v receptuře použily byliny, které běžně rostou v jejich zahradě.

NEJSOU TROŠKAŘKY

Pod hlavičkou kláštera Maredret se v současnosti vyrábí 300 000 lahví piva ročně, v příštích letech pivovar John Martin počítá se zvýšením produkce až na tři miliony lahví za rok. Kromě Belgie se tato piva nyní prodávají v Itálii a ve Španělsku.

Klášterní piva jsou v Belgii běžnou věcí, ale doposud šlo o spolupráci sládků s mužskými řády. Klášter Maredret leží nedaleko mužského benediktinského kláštera Maredsous, pro který pivo vaří pivovar Duvel Moortgat. Sestra Gertruda ujišťuje, že moky z jejího kláštera si s pivy z Maredsous nekonkurují, podle ní se doplňují.


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.