JE TADY SVÁTEK ZAMILOVANÝCH A POTRAVINY, KTERÉ PROBOUZEJÍ TOUHU

JE TADY SVÁTEK ZAMILOVANÝCH A POTRAVINY, KTERÉ PROBOUZEJÍ TOUHU

14.02.2022 archiv 2020

Souhlasíte se slovy - láska prochází žaludkem? Je vám sympatické tvrzení, že dobré jídlo a uspokojivý sex patří mezi největší lidská potěšení? Hledali jsme odpověď na otázku, zda skutečně existují potraviny, které jsou schopné probudit vášeň a sexuální touhu.

Afrodiziaka neboli látky, vůně či pochutiny, by měly mít moc a sílu přivolat sexuální touhu a zvýšit vzrušení. Nikoho asi nepřekvapí, že jejich název úzce souvisí s řeckou bohyní lásky Afroditou, přičemž nejen její nadpozemská krása dokázala dle pověstí omámit jakéhokoli muže. Tato bohyně totiž údajně znala tajemství pokrmů i nápojů povzbuzujících vášeň a uměla je využívat, ostatně jako tisíce žen po ní. Dříve, zvláště ve starověku a středověku, kdy afrodiziaka byla velmi oblíbená, se za tímto účelem používaly nejrůznější složky – mimo jiné i jedovatých rosltin (například kořen mandragory, či ženšenu), netopýří krev, prášek z rohu nosorožce či vývar z kozích varlat, z nichž se potom míchaly "nápoje lásky". Seznam přírodních afrodiziak je bohatý i v současnosti, jsou zde zastoupeny luxusní delikatesy, ale i cenově dostupné a běžné poživatiny.

KDYŽ SE ŘEKNE AFRODIZIAKUM

Názory na toto téma se rozchází. Bohyně Afrodita a staří Řekové měli jasno, že při správné kombinaci jednotlivých ingrediencí lze připravit pokrmy či nápoje pozitivně ovlivňující sexualitu. Existuje však mnoho argumentů přicházejících z řad odborníků, které popírají účinek potravin na lidské libido.

Jaká jsou fakta o jejich účinku? Jak mohou fungovat a co způsobí v lidském těle?

Nejvíce podceňovaným účinkem je placebo efekt. Budeme-li věřit, že v nás nějaké jídlo vyvolá touhu a vášeň, v mnoha případech pocítíme po jeho požití příval sexuální síly bez ohledu na to, zda má daná potravina doopravdy afrodiziakální účinky.

Dalším účinkem může být to, že vám daná potravina vůní či vzhledem připomíná pohlavní orgány. Tímto způsobem si renomé vydobyly například ústřice, banán, jahody či mrkev.

Jako třetí způsob fungování afrodiziak můžeme označit i to, že některé potraviny disponují určitými živinami, které ovlivňují správnou činnost pohlavních orgánů a přiměřenou chuť na sex (selen, zinek, vitamin E atd.) Proto není divu, že se afrodiziakem může stát prakticky jakékoli výživné jídlo, což ostatně lidová slovesnost a různé pověsti většinou potvrzují.

JAK JEN TO DĚLAJÍ?

Zlepšují prokrvení sliznic a orgánů - ostré potraviny a koření (česnek, chilli, pepř) způsobují vyplavení endorfinů, což má za následek vzestup krevního tlaku a pulsu. Zvýšená srdeční činnost má pozitivní vliv na prokrvení celého těla, a to včetně intimních partií.

Mají močopudný účinek – potraviny, které mají schopnost stimulovat tvorbu moči, tak nepřímo dráždí i pohlavní orgány.

Ovlivňují centrální nervovou soustavu - příkladem může být následující případ: Na ulici procházíte okolo pizzerie a do nosu vás praští vůně bazalky a oregana, přičemž se vám vybaví letní dovolená u moře, starosti jsou zapomenuty a objeví se chuť po zábavě. Stejně tak nám například vůně skořice nebo vanilky může navodit pocit bezpečí.

Odbourávají stres - příkladem je alkohol, který v malých dávkách odstraňuje zábrany a způsobuje mírnou euforii. Ale pozor, ve větším množství má efekt naprosto opačný -  vyvolává únavu, agresi, ale i odpor a mimo jiné u mužů snižuje potenci. Sklenička vychlazeného šampaňského v kombinaci s jahodami, kterými se milenci navzájem krmí, romantikou přímo srší. Obdobné účinky má také med, a to zejména ve formě medoviny. V historii byla právě medovina nápojem novomanželů. Za zmínku stojí i fakt, že pocit štěstí dokáže navodit kvalitní čokoláda.

Důležitým faktorem přímo ovlivňujícím sexuální apetit může být i možnost využít některé potraviny při erotických hrátkách.

DEJTE SI...

Pochutiny - čokoláda, med

Plody moře - ústřice, kaviár, krevety, sushi – losos, makrela, tuňák

Lanýže

Hummus - pyré z cizrny, citronové šťávy, česneku a sezamové pasty tahini

Ovoce - jahody, meruňky a broskve, banán, avokádo, granátové jablíčko, fíky, datle, citrusy

Zelenina - mrkev, chřest, celer, česnek, cibule

Koření - skořice, zázvor, oregano, petržel, kopřiva, hřebíček, chilli, vanilka, rozmarýn, hřebíček, máta, pepř, šalvěj, koriandr, aloe a muškátový oříšek

Ořechy - mandle, pistácie, kokos, liči

Šampaňské, víno

Pšeničné klíčky, ovesné vločky


Mohlo by vás zajímat

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

HALLOWEEN: SVÁTEK DÝNÍ, SLADKOSTÍ, KOLEDY, MASEK I OSLAV

31.10.2023 | I když mnoho lidí považuje Halloween za ryze americký svátek, jeho počátky spadají na území Evropy. Byli to totiž Keltové, kteří tak slavili začátek zimy. Samhain, jak se svátek dříve nazýval, obsahoval celou řadu obřadů a zvyklostí a na území Skotska a částečně v Irsku se slaví dodnes.

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.