Je libo čerstvé potraviny přímo od farmáře? Zkuste bedýnkování

Je libo čerstvé potraviny přímo od farmáře? Zkuste bedýnkování

26.07.2019 Markéta Matějková

Nejste spokojeni s nabídkou ovoce a zeleniny v obchodech, kde si nemůžete čerstvostí být nikdy jisti? Potom můžete zkusit bedýnkový systém, který nabízí nový způsob nákupu těchto potravin. Trend nakupovat přímo od farmářů je totiž v České republice stále více populární.

Bedýnkování je ve světě velice oblíbená činnost, které začíná využívat i mnoho českých domácností. Své začátky prožil systém podporovaného zemědělství již v 60. letech v Německu a ve Švýcarku a od té doby se úspěšně rozšiřuje dál. Jak už samotný název napovídá, při bedýnkování můžete v intervalech, které jsou nejčastěji týdenní nebo čtrnáctidenní, dostávat dřevěnou, papírovou nebo proutěnou bedýnku plnou čerstvého ovoce a zeleniny od prvovýrobce přímo do domu.

Jak to funguje

Bedýnkovámí funguje na principu online objednávek. Stačí, když si vyberete některého z dodavatelů takových bedýnek, vyplníte dotazník, a pak se jen můžete těšit na zásilku, která za vámi přijede až domů, anebo si ji můžete vyzvednout na odběrném místě a ušetříte za dopravu. Jedním z takových dodavatelů jsou třeba Freshbedýnky.cz, které nabízejí variantu bedýnek ovocných, zeleninových a kombinovaných, stejně tak jako možnost sestavit si obsah bedýnky dle vlastního výběru. Vybírat můžete také z několika variant velikostí bedýnky. Klasická bedýnka váží kolem pěti kilo, ale můžete si zvolit i tříkilovou nebo desetikilovou. A co v bedýnce najdete? Obsah bedýnek může být různý. Někde to může být jen ovoce a zelenina, jinde farmář nabízí také vajíčka, maso, mléko nebo víno. O rozvoz se starají buď zemědělci sami, nebo se domluví s nějakou prodejnou nebo kavárnou, kde si je lidé vyzvedávají. To je případ právě Freshbedýnek.cz, jež sdružují spřátelené farmy, které jim obsah bedýnek dodávají.

Bedýnkování je výhodné pro obě strany, jak pro odběratele, tak farmáře. Spotřebitel zaplatí za obsah bedýnky méně, než v klasickém obchodě a farmář zase dostane více peněz, než kdyby zeleninu a ovoce prodával výkupčímu. Zemědělci také mají díky bedýnkám zajištěný stálý příjem a díky zpětné vazbě odběratelů ví, o jaké druhy zeleniny a ovoce je mezi lidmi největší zájem, čemuž mohou přizpůsobit sadbu pro příští rok. Nespornou výhodou bedýnek je odběr sezónní zeleniny a ovoce za výhodnou cenu. Odběratelé bedýnek navíc podporují domácí zemědělce. Určitou nevýhodou je zase většinou nutnost podřídit se výběru zeleniny od farmáře a také skutečnost, že bedýnku dostáváte v určitých intervalech.

A kolik za takovou bedýnku zaplatíte?

Ceny se liší, zda jste pravidelným odběratelem nebo si chcete nejprve bedýnku vyzkoušet jednorázově a poté se rozhodnout, zda se stanete „bedýnkářem“ či nikoliv. Za tříkilovou kombinovanou bedýnku (ovoce a zelenina) zaplatíte kolem dvou set korun, jste-li pravidelným odběratelem. Za jednorázovou objednávku počítejte, že se cena o pár desítek korun prodraží. Velká bedýnka o hmotnosti deset kilo vás jako pravidelného „bedýnkáře“ vyjde zhruba na šest set korun. K těmto cenám je nutno si přičíst ještě dopravné. Pokud si bedýnku budete vyzvedávat na hlavním odběrném místě, tak to máte zdarma, pokud chcete bedýnku ale doručit až domů, tak vás to může vyjít na sto až dvě stě korun. Záleží, jak daleko bydlíte od odběrného místa. Největší distribuce je v hlavním městě, ale i na dalších místech České republiky se dá najít dostatek výdejních míst u regionálních pěstitelů nebo prodejců.


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

PŘEHNALI JSTE TO S PITÍM? ZKUSTE RADY BABIČEK

06.12.2023 | Všichni samozřejmě víme, že nejlepší ochranou před nástupem kocoviny je alkohol vůbec nekonzumovat, ale realita bývá odlišná, a to navzdory předsevzetím, která si během krušných chvilek dáváme. Pokud už se s kocovinou probudíte, na sliby je pozdě, zkuste udělat pro svůj organismus alespoň něco málo, co vám ve vašem neutěšeném stavu pomůže.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.