Jarní restart organismu: Dejte si rebarboru!

Jarní restart organismu: Dejte si rebarboru!

21.04.2020 Jana Čiháková

Jde o rostlinu prastarou, rozšířenou do Evropy z Číny a Tibetu. O její evropský věhlas se zasloužili arabští obchodníci, kteří ji cenili nejen jako potravinu, ale také jako mocný lék i prostředek magie. Zelené stonky rebarbory platily za ingredienci lásky a měly zajistit podobně šťavnaté a řízné vztahy jako je rostlina sama.

Rebarbora patří díky své výrazné nakyslé chuti mezi oblíbené jedlé rostliny. I když ji v Číně používají už více než 2000 let, tak v evropské kuchyni získala své místo až v 17. století. Používá se hlavně do dezertů a její výhoda je, že na sebe váže tuk, čímž může pomáhat při detoxikaci i boji s nadváhou.

Navíc obsahuje velké množství minerálů a pro tělo potřebných látek, jako je hořčík, draslík, železo, fosfor, jód, vitamíny skupiny B, kyselinu citronovou a další. Rebarbora má ovšem i stinné stránky. Měly by se jí vyhnout nastávající maminky, ale i lidé s potížemi ledvin, močového měchýře a žaludku. Obsahuje totiž kyselinu šťavelovou, jež ve větším množství tělu škodí. Proto se v kuchyni používají řapíky listů, kde je kyseliny nejméně. Ve větším množství má rebarbora projímavé účinky, ale ve velmi malém naopak při průjmech pomáhá.

Rebarbora v kuchyni

•    Konzumují se pouze tepelně opracované řapíky, nikdy ne listy - ty mohou být pro vysoký obsah kyseliny šťavelové zdraví škodlivé; před tepelnou úpravou je třeba stonky oloupat.


•    Rebarbora je ideální k zamrazování, ať už vařená či syrová.


•    Při vaření nikdy nepoužívejte hliníkové nádobí, protože hliník reaguje s kyselinou šťavelovou, kterou rebarbora obsahuje, a přechází do zeleniny.


•    Skvělá je kombinace s jahodami, rebarbora může nahradit jablka.


•    Rebarboru, přestože je zdravá, nekonzumujte moc často; může působit agresivně na zažívací ústrojí.


Rebarbora pro zdraví


•    Obsahuje vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, vápník, hořčík, mangan a vlákninu; naopak vitaminu C má relativně málo.


•    V rozumném množství působí pozitivně na zažívací ústrojí, podporuje činnost střev, dobře působí na pokožku a vlasy.


•    K léčbě se využívá i kořen, obvykle usušený ve formě prášku, kterým lze zastavit průjem i mírnit zácpu (záleží na dávkování).


•    Není vhodná pro jedince trpící na žlučové a ledvinové kameny, močové cesty, revmatismus, dnu a překyselení žaludku.


Zajímavosti o rebarboře


•    V USA je rebarbora řazena mezi ovoce.


•    Pro otravu kyselinou šťavelovou, kterou rebarbora obsahuje, by cca 70kilový člověk musel zkonzumovat 2,5 - 5 kg listů.


•    100 g tepelně zpracované rebarbory obsahuje 26% vitaminu K1 (ovlivňuje srážlivost krve).


•    Podle lidového léčitelství její sezóna končí svátkem svatého Jana (24. června), poté v zelenině prudce stoupá množství kyseliny šťavelové a ke konzumaci je nevhodná.


Mohlo by vás zajímat

KRÁLOVNA PODZIMU DÝNĚ: VÍTE, ŽE SE PŮVODNĚ JEDLA SYROVÁ?

23.10.2023 | Tykve pochází z Ameriky a jejich využití je datováno do doby před pěti až deseti tisíci lety. Nejdříve byly divoce rostoucí rostliny sbírány za účelem získání olejnatých semen. Později Indiáni objevili, že tykve mají sladkou dužinu a dýně získala název „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.