11.10.2021 Jana Čiháková
Česká televize dne 7.října 2021 informovala o tom, že veterináři nařídili řetězci Lidl stáhnout z prodeje skoro 17,5 tuny vepřového mletého masa z Polska. Zjistili totiž šedesátkrát překročený limit pro antibiotika. Svaz chovatelů prasat neustále informuje veřejnost o bezpečnosti českého vepřového. Zákazníci však stále slyší zejména na cenu produktu a upřednostňují ji před kvalitou. Bohužel je třeba konstatovat, že do České republiky se dováží přibližně polovina potřebného vepřového masa. Většina z tohoto objemu je dovážena ze zemí s výrazně vyšší spotřebu antibiotik - ze Španělska, Polska a Německa.
Českým chovatelům se díky dlouhodobé intenzivní práci a nemalým investicím podařilo výrazně snížit spotřebu antibiotik. Česká republika patří proto dnes mezi země s podprůměrnou spotřebou. Vypovídá o tom mimo jiné i skutečnost, že v průběhu loňského roku Státní veterinární správa ve spolupráci s Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (ÚSKVBL) provedla, v rámci každoročního monitoringu cizorodých látek v potravinovém řetězci, bezmála 93 000 vyšetření. Sledován byl především obsah reziduí a kontaminantů. Výsledky jsou velmi dobré. Podíl nevyhovujících nálezů byl jen 0,05 %. Jak z informací ČT 24 vyplývá, vzorek byl (podle firmy, která maso zpracovala) zachycen v rámci pravidelných kontrol. Jedná se o první nález antibiotik v historii těchto testů. Další odběry podnik provádí nad rámec legislativních povinností. Firma dodala, že je v roli poškozeného a zahájila právní kroky vůči dodavateli masa.
„Celý systém od předepisování léčiv, přes jejich aplikaci až po kontroly je u nás u nastaven velmi přísně a jak je v ČR zvykem dohled je naprosto nekompromisní. Díky tomu u nás neproběhl žádný skandál se zakázanými látkami, jako jsou antibiotika, hormony nebo dioxiny. Veškeré předpisy a nařízení, které musejí naši chovatelé dodržet jsou nejen velmi náročné, ale navíc finančně nákladné. Ocenit tuto snahu může každý z nás tím, že si vybere maso pocházející právě z tuzemského chovu,“ uvedl Ing. Josef Luka, předseda Svazu chovatelů prasat z.s.
České vepřové maso je díky práci chovatelů, veterinářů i státního dozoru naprosto bezpečné. Škoda, že spotřebitelé neslyší na holá fakta, ze kterých vyplývá, že spotřeba antibiotik v českých chovech neustále klesá. Maso i zvířata jsou pod neustálým veterinárním dohledem, je tedy téměř vyloučeno, aby se na pulty obchodů dostalo maso závadné.
Text: Jan Stibal, Svaz chvatelů prasat, foto shutterstock
09.08.2022 | Pokud posíláte děti na letní tábory, asi je to s vědomím toho, že si tam nebudou užívat luxusu pětihvězdičkového hotelu a „nařachaných“ švédských stolů. To ale neznamená, že by děti neměly právo jíst na táboře vyváženě a v souladu s tím, co radí například i odborníci na dětskou stravu, což je vzhledem k jejich zvýšené aktivitě nejen žádoucí, ale i nutné!
04.02.2022 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) důrazně apeluje na provozovatele, aby nepodceňovali průběžnou údržbu provozoven a dodržování hygienických předpisů. Výsledky kontrol SZPI za leden 2022 ukazují, že inspektoři byli nuceni na místě uzavřít celkem 21 provozoven právě pro závažná porušení hygienických předpisů.
16.03.2022 | Vláda na dnešním jednání podle ministerstva zemědělství schválila 83 opatření, která mají do roku 2030 přispět k posílení bezpečnosti potravin a výživy v České republice. Jde o preventivní kroky, které mají zajistit, aby potraviny na trhu nepředstavovaly zdravotní riziko, spotřebitel měl při výběru možnost volby a dostatek informací nebo aby se směrem k veřejnosti uskutečňovala zdravotní osvěta a prevence nemocí. Resort zemědělství to dnes uvedl v tiskové zprávě.