nemoci  

Jak se stravovat při onemocnění jater

Jak se stravovat při onemocnění jater

18.09.2009 Martin Chlup

Jaterní onemocnění nejsou výjimečná a často se vyskytují v chronické formě, která vyžaduje dlouhodobá dietní opatření. Naštěstí však játra mají obrovské regenerační schopnosti.

JÁTRA A LIDSKÝ ORGANISMUS

Játra jsou často označována za chemickou laboratoř těla. Jsou důležitým místem tvorby bílkovin. Vytvářejí žluč, která je nezbytná pro trávení, ale slouží i pro vylučování nežádoucích látek – detoxikaci organismu. Podílejí se na udržování stálé hladiny cukru v krvi a na syntéze cholesterolu. Důležitou roli hrají játra v metabolismu některých vitaminů skupiny B, ale také vitaminů A, D, K, kyseliny listové a některých minerálů.

ONEMOCNĚNÍ JATER

Onemocnění jater vznikají nejčastěji v důsledku onemocnění žloutenkou, nadměrného užívání alkoholu nebo poškození některými léky.

HEPATITIDY

Hepatitida (infekční žloutenka) je virové onemocnění. Hepatitida typu A se přenáší orálně při špatných hygienických podmínkách, hepatitida B a C především krevní cestou. Proti hepatitidě A a B se lze nechat očkovat, proti hepatitidě C dosud účinná očkovací vakcína chybí.

CIRHÓZA

Cirhóze se lidově říká „tvrdnutí jater“.

Vitální jaterní tkáň se pomalu mění na tuhou a zajizvenou, nefunkční hmotu. Celý proces probíhá dlouho nepozorovaně. Asi jedna třetina jaterních cirhóz vzniká jako následek chronického zánětu – žloutenky typu B a C. Nejběžnějším způsobem, jak si pořídit cirhózu jater, je vytrvalá konzumace alkoholu. Pro muže představuje rizikovou dávku 60 g alkoholu (cca 2 piva, 0,7 l vína) denně, pro ženy vzniká riziko již při dávce třetinové.
svet potravin jatra

PŘÍZNAKY

Nemocní jsou unavení, malátní, trpí nechutenstvím. Objevuje se u nich tmavá moč a světlá stolice. Typické jsou občasné trávicí potíže – nadýmání, nepříjemné pocity v nadbřišku, nevolnost, zvracení. Běžné je hubnutí, pocity slabosti a únavy. Jako varovný příznak cirhózy se může objevit i žloutnutí očního bělma. Dalším příznakem jsou poruchy srážlivosti krve (snadná tvorba modřin, krvácení z dásní).

U LÉKAŘE

Poškození jaterních buněk je možné zjistit z orientačního vyšetření vzorku krve. K celkovému zhodnocení stavu jater se nejčastěji používá ultrazvukové vyšetření.

K zahájení správné léčby je důležité stanovení příčiny nemoci. Pokud trpíte jaterní cirhózou v důsledku prodělané žloutenky, zaměřuje se léčba na boj proti infekčnímu zánětu. Lékař vám nejspíš předepíše léky proti viru infekční žloutenky (virostatika). U alkoholické cirhózy je nejdůležitějším krokem naprostá abstinence. Z léků se používají tzv. hepatoproco tektiva, která posilují regenerační schopnost jaterních buněk a působí spíše podpůrně.svet potravin jatra

DIETA

Dietu po prodělaném onemocnění je třeba dodržovat po dobu potřebnou k regeneraci jater – obvykle 6 měsíců až 2 roky. Chronicky nemocní pacienti musí dietu držet celoživotně. Pacienti s jaterní cirhózou se se svým lékařem musí poradit o obsahu soli v potravě – v některých případech je její omezení významným léčebným postupem. Nezapomeňte také s lékařem konzultovat užívání jakýchkoli dalších léků.

  • Žádný alkohol! Nemocný nesmí nejméně 1/2 roku po vyléčení požívat žádný alkohol (ani pivo či likérové bonbony).
  • Žádná tučná jídla! Veškeré tučné maso, uzeniny a salámy, nakládaná masa, zvěřina a tučné sýry (nad 40 % tuku), jogurty a plnotučné mléko jsou zakázány. Dále se nesmí jíst čokoláda a moučníky z tučného těsta či s tučnými krémy. Z pečiva je lépe jíst den staré rohlíky (nenadýmají), chléb jen omezeně.
  • Žádné přepálené tuky! Jídlo by mělo být připravováno vařením, dušením, rychlým grilováním s použitím co nejmenšího množtví rostlinných tuků. Konzumujte pouze libové maso bez tuku a kůže. Technologický postup při přípravě jídla by měl být co nejšetrnější, aby zůstaly zachovány vitaminy.
  • Hlavním pilířem diety je dostatek ovoce a zeleniny. Pouze je třeba se vyvarovat nadýmavých druhů – zelí, kapusta, okurky (čerstvé i nakládané), květák, ledový salát, čerstvá cibule, česnek. Z ovoce jsou vhodná jablka, kiwi, banány a jahody. Doporučuje se i kompotované ovoce a ovocné přesnídávky.
  • Žádné pikantnosti! Vyvarujte se ostrých koření (pepř, paprika, kari, chilli atd.). Zakázán je rovněž masox, sójové omáčky, ocet, majonéza, tatarská omáčka, různé typy grilovacích omáček a hořčice.
  • dostatek tekutin umožní rychlejší vylučování nebezpečných látek z organismu. Vhodné jsou ovocné čaje, vody, nesycené minerálky, džusy. Kávu byste měli výrazně omezit.
  • ostropestřec mariánský je bezesporu jeden z nejlepších prověřených přírodních léků na nemoci jater a jejich celkovou regeneraci.
  • Strava by měla obsahovat dostatek lehce stravitelných bílkovin (ideálně živočišného původu – libové maso, nízkotučné mléčné výrobky) a vlákniny (dobré pro zažívání).svet potravin jatra 

ZÁVĚREM

Přísnost a délka diety se odvíjí od stavu nemocného a doporučení lékaře. Záleží také na individuální snášenlivosti některých jídel. Vynechte jídla, která vám působí zažívací obtíže. Diety se nemusíte bát. Přestože zakazuje mnohé, i v jejím rámci se můžete stravovat tak, aby vám chutnalo.

Autor čerpal ze zdrojů na:

www.zdravcentra.cz

www.ordinace.cz

www.beltina.cz


Mohlo by vás zajímat

7 triků, jak zhubnout po čtyřicítce

30.06.2014 | Čtyřicítka je věk, kdy už tělo nespaluje tak rychle a kilogramy mnohem rychleji nabíráme, než shazujeme. Je tedy nutno k němu přistupovat trochu jinak. Jak se zbavit nežádoucích kil a své tělo dostat pod kontrolu?

V létě si hýčkejte žaludek

14.07.2014 | Srdce v ohni – cítíte to stejně, nebo jste stále unavení? Tradiční čínská medicína říká, že letní období je v elementu ohně, ke kterému se řadí orgánový okruh srdce a tenkého střeva.

Konečně je tu grilování! Anebo raději ne?

02.07.2014 | Letní fejeton od naší bloggerské přispěvatelky (www.loveckydenik.cz). A jaké jsou vaše zážitky s letním grilováním?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.