Jak se obejít bez mouky?

Jak se obejít bez mouky?

30.04.2013 Eva Černohorská

Nebýt holandského pediatra Wilhelma Karla Dicka, nejspíš by celiakie zůstala velkou neznámou.

Když během druhé světové války zjistil příčinu, proč řada dětí v jeho nemocnici neprospívá, položil základní kámen dalšího bádání a objevování, které trvá do dnešních dnů. Nesnášenlivost lepku neboli celiakie však není pouze problémem dětí, začátek nemoci není výjimečný ve starším věku. Celiakie je onemocnění, při kterém dochází k poškozování střevní sliznice lepkem, jenž je obsažen v obilné mouce. Celiaci si často stěžují na průjmovité mastné stolice, bolesti a nafouknutí břicha. Výjimkou nebývá ani špatné vstřebávání základních živin – tuků, cukrů a bílkovin nebo také vitaminů a minerálů.

 Dietní opatření

Nejdůležitější součástí léčby celiakie je přísná dieta, při které se ze stravy vyloučí potraviny obsahující lepek. Ten je obsažen v ovsu, ječmeni, žitu a pšenici. K velkým obtížím stačí i minimální množství, proto je velmi důležité bedlivě sledovat značení na výrobcích. Naštěstí již existuje široká škála vhodných produktů, běžně sehnatelných v obchodech. Poznáte je podle obrázku přeškrtnutého klásku. Pokud rádi pečete, jistě uvítáte možnost připravovat pečivo a moučníky doma, pomůže vám speciální bezlepková mouka nebo průmyslově vyráběné směsi, se kterými je bezlepkové pečení hračka.

celiakie

Nápoje

Výběr nápojů je vcelku volný. Doporučují se bylinkové, zelené a černé čaje, na závadu nejsou ani ovocné šťávy, mléčné nápoje a zrnková káva. Zakázána je instantní káva, protože může obsahovat stopy obilí.

 Maso

Výběr masných výrobků je již trochu složitější, protože jsou doplňovány a zahušťovány moukou. Jedná se především o různé uzeniny – párky, salámy nebo paštiky, sekanou a masové konzervy. Neupravované libové maso koupené u řezníka žádné obtíže nečiní, taktéž se nemusíte zříkat šunky a doma připravené sekané zahuštěné bezlepkovou moukou.

Zkusit můžete sojové maso prodávané v podobě kostek, plátků nebo drtě. Jednoduše je připravíte za pomocí zeleninového nebo masového vývaru, kterým soju přelijete. Další alternativou masa neobsahující lepek je bílkovinný plátek prodávaný pod názvem šmakoun.

Mléčné výrobky

Pokud není přidružena nesnášenlivost laktozy, nejsou mléčné výrobky zakázané. Pozornost je nutné věnovat pudingům a krémům, které musejí být připravovány bez mouky obsahující lepek.

 Ovoce a zelenina

Příjem čerstvého ovoce a zeleniny není ničím limitován, pouze snášenlivostí. Pokud právě probíhá akutní fáze, je nutné vyvarovat se nadýmavým druhům. Z průmyslově vyráběných výrobků vynechejte zeleninové pomazánky nebo hotová jídla určená k ohřevu.

 Přílohy

Ani příloh se při celiakii nemusíte bát, oblíbená je zejména rýže. Připravuje se jako klasická příloha k masu, nebo ve formě rýžové kaše, knedlíčků a těstovin.

Vhodné jsou také brambory připravované vařením nebo pečením. Dopřát si můžete také bramborovou kaši. Vzdát se nemusíte ani bramborových knedlíků a noků, pšeničnou mouku je však nutné nahradit sojovou nebo škrobovou moukou. Určitě je dobré vyzkoušet pohanku a jáhly, využitelné jak při sladkém, tak slaném vaření. Chybou by bylo vynechat luštěniny.

ryze

Polévky

Dávejte přednost zeleninovým a masovým vývarům, které můžete doplnit bezlepkovými těstovinami a rýží. Husté polévky zahušťujte škrobovou moučkou, nebo vařte dostatečné množství zeleniny, které rozmixujte ponorným mixérem.

 Omáčky

Zapomeňte na omáčky zahušťované pšeničnou moukou. Nahraďte ji bezlepkovou jíškou z kukuřičné nebo pohankové mouky.

 Moučníky a sladkosti

 Mezi zakázané potraviny patří některé druhy nanuků a zmrzlin, plněné čokolády a bonbony, čokoládové pomazánky a pekařské výrobky z pšeničné, ječné a žitné mouky. Je nutné z jídelníčku vyřadit také musli tyčinky, granoly a musli směsi. Pokud rádi mlsáte, vybírejte bezlepkové sušenky a piškoty, ovocné neplněné dropsy a želatinové pochoutky.

 Recept

 Bezlepkový koláč s ovocem

 recept

Doba přípravy: 1 hodina, na jeden plech

Ingredience: 3 vejce, 130 ml polotučného mléka, 130 g moučkového cukru, 150 g tuku, 300 g bezlepkové mouky (například Jizerka), 1 kypřící prášek bez fosfátů, 400 g ovoce

Postup: Do velké mísy prosejeme mouku a kypřící prášek. Přidáme tuk vyšlehaný s cukrem a rozšlehané žloutky. Z bílků vyšleháme hustý sníh, který zlehka vmícháme do připravené směsi. Na plech si rozložíme papír na pečení a nalijeme těsto, které rozetřeme po celé ploše, aby tvořilo stejně silnou vrstvu. Na povrch naskládáme oblíbené ovoce, například rybíz, meruňky, jahody, broskve. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C do zezlátnutí okrajů.


Mohlo by vás zajímat

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.