Jak poznat kvalitní vejce a slaninu?

Jak poznat kvalitní vejce a slaninu?

27.04.2020 Jana Čiháková

Akademie kvality společně s odborníky vám poradí, jak uspokojit nejenom chuťové buňky, ale i pocit, že děláte něco pro svou kondici. Jíst kvalitně se prostě vyplatí.

Vejce – jedna z nejvýživnějších potravin

Každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce. Věděli jste, že je tato významná potravina tvořena ze dvou třetin vodou? Zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální
látky a tuky a trochu sacharidů. Jejich energetická hodnota je cca 330–390 kJ v jednom kuse (75 % připadá na žloutek).

Jak je to s cholesterolem? „Pro zdravého dospělého člověka je pravidelná denní dávka 2–3 vajec naprosto bezpečná,“ dodává Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

Poznat kvalitní vejce je umění. Vyplatí se umět číst informace na skořápce. Uveďme si konkrétní příklad – kód 1CZ7601. První číslo – zde č. 1 – označuje metodu způsobu chovu nosnic. 1 – vejce nosnic z chovu ve volném výběhu 2 – vejce nosnic z chovu v halách 3 – vejce nosnic z chovu v klecích 0 – vejce nosnic z chovu v ekologickém zemědělství (BIO) Další dvě písmena jsou zkratkou pro zemi, odkud vejce skutečně pochází („CZ“ – Česká republika, „SK“ – Slovensko, „LV“ –
Lotyšsko, „PL“ – Polsko, „DE“ – Německo, „NL“ – Nizozemsko, „ES“ – Španělsko apod.). Čísla za písmeny zase označují registrační čísla chovu.

Způsob chovu nosnic je v posledních letech tématem, o které se zajímá čím dál větší množství spotřebitelů a hraje nemalou roli v nákupním rozhodování. Chovatelé jdou tomuto trendu naproti, což vede ke změnám způsobu chovu. „Podmínky chovu nosnic se mezi roky 2018 a 2019 zlepšily o 8 % z klecových na šetrnější,“ vysvětluje Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D. Náklady na alternativní způsoby chovů jsou velmi vysoké, a to se neodmyslitelně odráží i na cenách kvalitních vajec. „V České republice jsou chovy velmi přísně kontrolovány, proto dávejme přednost vejcím české produkce,“ objasňuje předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

Slanina – na nic si nehraje, je tučná a slaná

Slanina nebo špek je čím dál tím oblíbenější. A to i navzdory tomu, že v minulosti byla démonizována jako příliš tučná a slaná. Dneska si na ní pochutnávají gurmáni, stala se totiž také součástí špičkové gastronomie včetně dezertů. Z čeho přesně se vyrábí? Převážně z vepřového bůčku nebo vepřového hřbetního sádla. Má tedy vysoký podíl tuku. A jak plyne z názvu, je i slaná. Ale v přiměřeném množství se jí rozhodně obávat nemusíte.

Jaký je mezi nimi rozdíl? Slanina vyrobená čistě z hřbetního sádla neobsahuje žádnou svalovinu a z vnější strany je obvykle kryta kůží. Je vyuzená a říká se jí „špek“. Kdežto slanina vyrobená z vepřového boku bez kosti bývá bez kůže a na řezu se střídají proužky sádla a masa. Je také vyuzená, ale má pestrou škálu různých povrchových dekorací. Patří mezi ně všemožné kombinace koření, tmavší barvu po silném vyuzení může zastoupit namočení výrobku do karamelového roztoku. Tradiční technikou je povrchové barvení slanin vepřovou krví.

A jak zjistíte, kolik masa bylo při výrobě slaniny použito? „Protože jde o výrobek z jednoho druhu nemělněné suroviny, spíše se setkáte s označením, které neuvádí skupinové označení – tzv. obsah masa. V tomto případě je totiž vhodnější označit, kolik bylo použito konkrétní suroviny, tzn. vepřového boku nebo hřbetního sádla,“ popisuje Jan Katina, výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa. „Další informace, jako je třeba obsah soli, zjistíte v případě balených slanin z označení výživových hodnot.“

Více na www.akademiekvality.cz

Zapečená snídaňová vejce se žampiony a slaninou

Obtížnost: | Čas přípravy: 35 min.| Porcí: 6
Ingredience: 6 vajec, 250 g slaniny,
100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 100 g žampionů, 6 lžic mléka, hrst hladkolisté petržele, 1 lžíce másla, sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

Formičky na zapékání nebo na muffiny vyložte plátky slaniny vespod a po stranách. Rovnoměrně rozdělte do formiček strouhaný sýr. Pokrájené žampiony orestujte na másle a přidejte na vrstvu sýra. Poté do každé formičky rozklepněte jedno vejce. Navrch vždy zakápněte lžící mléka, osolte, opepřete a zasypte pokrájenou petrželkou. Dejte péct na 20 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Test čerstvých sýrů: Pochybení i milá překvapení

11.11.2021 | Současná nabídka čerstvých sýrů je obrovská. Velmi populární mezi spotřebiteli jsou i našlehané varianty, ale naproti tomu také polotuhé výrobky ke krájení, kterými jsou např. dorty z čerstvých sýrů. Samozřejmě určitou nevýhodou této kategorie z pohledu obchodu byla v minulosti její poměrně krátká trvanlivost. Moderní mlékařské technologie však vyřešily i tento handicap a nově vyvinuté čerstvé sýry termizované se brzy staly velmi oblíbenou výrobkovou skupinou, jejíž výroba a spotřeba trvale roste. Jak jsou na tom ale s kvalitou? Dodržují výrobci legislativní pravidla?

ROZJEĎTE SI STREETFOOD DOMA: RECEPTY, PO KTERÝCH SE BUDETE OLIZOVAT

11.02.2022 | Na chuťovky ze streetfoodových festivalů, bister a food trucků už nemusíte čekat. Přeneste si jídlo z venku rovnou do vašich obýváků a připravte si s vašimi přáteli pohodový večer se skvělým jídlem

JEŠTĚ NEPIJETE CIDER? TADY JE 5 DŮVODŮ, PROČ ZAČÍT

16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.