ITÁLIE V POZORU KVŮLI ÚSPORNÉMU VAŘENÍ TĚSTOVIN!

ITÁLIE V POZORU KVŮLI ÚSPORNÉMU VAŘENÍ TĚSTOVIN!

08.09.2022 Jana Čiháková

Úsporný způsob vaření těstovin, který na sociálních sítích propagoval italský nositel Nobelovy ceny za fyziku Giorgio Parisi, vyvolal kritiku od místních kuchařů. Informovala o tom tento týden italská média. Parisi doporučil vařit těstoviny pod pokličkou a při mírné teplotě. Tímto způsobem přípravy bude ale italská pasta gumová, reagovali kuchaři.

Profesor římské univerzity La Sapienza a loňský laureát Nobelovy ceny za fyziku Parisi sdílel na sociálních sítích návod, jak ušetřit energii při vaření těstovin. Tvrdí, že v okamžiku, kdy voda dosáhne bodu varu a ponoří se do ní těstoviny, snižuje plyn na minimum. Podle vědce však lze plotnu i zcela vypnout. Důležité ale je přikrýt hrnec pokličkou. Obvyklý způsob vaření pasty v Itálii přitom nepočítá s pokličkou na hrnci, když jsou v něm těstoviny.

Takzvané "pasivní vaření" těstovin řada lidí včetně kuchařů odmítá. Podle známého kuchaře Antonella Colonny, který vařil pro italskou fotbalovou reprezentaci i pro úřad vlády, hrozí, že tímto způsobem budou těstoviny gumové a nikoliv al dente, jak velí zásady italské kuchyně. "Dobře si pamatuji, co se dělo, když se plynová bomba vypnula právě při vaření špaget. Když se to stalo, tak to bylo špatné, protože se pokazila konzistence výrobku," řekl kuchař deníku La Repubblica.

Podobné doporučení jako Parisi nedávno zveřejnilo i sdružení italských výrobců těstovin Pastai Italiani. Také doporučuje použít na 100 gramů těstovin jen 700 mililitrů vody místo zažitého litru. Pokud by se těmito doporučeními Italové řídili, tak by za rok v průměru každý ušetřil 44,6 kilowatthodiny energie a 69 litrů vody.


Mohlo by vás zajímat

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.