INSPEKCE OPĚT VARUJE PŘED PEPŘEM Z KAMBODŽE: PESTICIDOVÉ PEKLO

INSPEKCE OPĚT VARUJE PŘED PEPŘEM Z KAMBODŽE: PESTICIDOVÉ PEKLO

08.11.2022 Jana Čiháková

V chilli papričkách z Kambodži nalezla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) koktejl osmi druhů pesticidů, přičemž každá z nich byla v zelenině v extrémně nadlimitním množství, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Marek Bartík.

Kromě povolených pesticidů byl v papričkách silný insekticid karbofuran, jehož používání je v EU od roku 2008 zakázané. Inspektoři zásilku zachytili společně s celníky.

Hmotnost dané šarže byla 177 kilogramů a dovozcem potraviny je pražská společnost N&C Asian. Pesticidy jsou obecně látky, které se používají k hubení rostlinných chorob a živočišných škůdců, používají se i k hubení plevele. Insekticidy jsou druhem pesticidů určených k hubení hmyzu. Zjištěné pesticidy mají limit mezi 0,005 až 0,05 miligramu na kilogram. Například fipronilu bylo v papričkách 0,66 miligramu na kilogram, což je stodvaadvacetinásobné překročení limitu. Pesticidy mají nepříznivý účinek na zdraví člověka.

Inspektoři SZPI dovozci nařídili, aby o nevyhovující šarži neprodleně informoval své odběratele, prověřil u nich aktuální skladové zásoby nevyhovující potraviny a případně zajistil její stažení z trhu. SZPI také s firmou zahájí správní řízení o uložení pokuty. Na podobný případ už letos inspekce narazila víckrát a jen potvrzuje dlouhodobou statistiku, že nerizikovější jsou potraviny dovážené ze třetích zemí. Naopak nejbezpečnější jsou potraviny vyráběné v Česku.


Mohlo by vás zajímat

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.