I jídlo se dá použít jako zbraň v takzvaných kulturních válkách

I jídlo se dá použít jako zbraň v takzvaných kulturních válkách

07.05.2021 Jana Čiháková

Američtí konzervativci minulý týden hltali falešnou zprávu, podle nichž chce prezident Joe Biden zavést přídělový systém na konzumaci masa. Kongresmanka z Colorada Lauren Boebertová Bidenovi vzkázala, aby "se klidil z její kuchyně". Guvernér Texasu Greg Abbott na twitteru napsal vzkaz, v němž varoval, že se Biden snaží "lézt do grilování".

Zprávy nebyly pravdivé - Biden nic podobného neplánuje. Ukázaly však, že republikáni stále více používají jídlo jako zbraň v takzvaných kulturních válkách, napsala agentura AP.

Demokraté, kteří jsou obecně horlivější zastánci boje proti klimatickým změnám, často čelí obviněním svých oponentů, že se snaží změnit jídelníček Američanů a tím i jejich životy. "Toto je přímý útok na náš způsob života tady v Nebrasce," prohlásil nedávno k tématu guvernér tohoto stabilně republikánského státu Pete Ricketts.

Do výroby a masa vstupuje politika

Vyhrocená rétorika je přitom předzvěstí toho, jak bude vypadat budoucnost. S tím, jak Američané ve větší míře začínají uznávat spojitost mezi výrobou jídla a klimatickými změnami, se výběr potravin stále více politizuje. V zemědělských státech se konzumace masa již nyní zařadila mezi témata, jakými jsou například potraty, kontrola držení zbraní či práva transgederových osob, při jejichž projednávání se političtí oponenti rychle uzamykají do svých ideologických pozic.

"Na pravici se prostě snaží držet linii, která jim nejsnáze přinese potlesk, což je obviňování levice z toho, že vyhlašuje válku masu. A je to dost dobrá linie," poznamenal republikánský stratég Mike Murphy. "Je politicky účinná, ačkoliv je intelektuálně nečestná," dodal.

Maso na příděl? 

Téma pojídání masa se v amerických médiích v posledních měsících objevilo několikrát, například při sporu mezi Nebraskou a sousedním, demokraty ovládaným Coloradem, jehož vedení vyhlásilo ke značnému pobouření svého souseda den bez masa. Republikánská senátorka Joni Ernstová o něco později ve svém pravidelném novinovém sloupku kritizovala "všechny od politiků odtržených od reality po hollywoodské elity", kteří podle ní vedou válku levice proti masu.

Téma se však nafouklo minulý týden, když v listu Daily Mail vyšla zpráva - jež byla vyvrácena do 24 hodin - podle níž chce Bidenova administrativa ve snaze snížit emise skleníkových plynů kontrolovat, kolik mohou Američané sníst masa. Za krátký život této falešné zprávy postavily konzervativní osobnosti Bidena na pranýř za jeho údajný pokus o invazi do amerických jídelen.

Ačkoliv zpráva nebyla pravdivá, o vlivu chovu hospodářských zvířat na klimatické změny mnoho lidí nepochybuje. Studie americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) z roku 2019 poznamenala, že je zemědělství zodpovědné za deset procent veškeré produkce skleníkových plynů, z čehož čtvrtinu vyprodukují chovná zvířata ještě předtím, než jdou na porážku.

Již nyní se objevují známky toho, že Američané kvůli obavám ze změn klimatu upravují svoje jídelníčky. Asi čtvrtina obyvatel USA v šetření společnosti Gallup z roku 2019 uvedla, že snědla méně masa než předchozí rok. Jako hlavní figurovaly zdravotní důvody, zmíněna byla však i snaha o ochranu životního prostředí. Konzumaci masa podle průzkumu snížilo asi 30 procent demokratů a 12 procent republikánů.

Přečtěte si také o masných analogách

V americkém politickém prostředí se přístup k jídlu v minulosti často používal k vykreslení demokratů jako odtržených od životů Američanů žijících na venkově. Nyní se tyto spory týkají klimatu a ekonomiky. V USA je přitom na vzestupu hnutí, jehož cílem je odradit lidi od pojídání masa. Rozjíždí se také velký trh s masnými náhražkami. Masivní ekologický plán newyorské kongresmanky Alexandrie Ocasiové-Cortezové nazvaný Green New Deal (zelený nový úděl) například volá po značném snížení počtu chovných zvířat.

Biden její plán nazval "důležitým rámcem", nicméně zatím se za něj nepostavil. Podobná opatření jsou prozatím stále jen ve stadiu plánů a tvrzení republikánů o válce proti masu jsou proto poněkud zavádějící. Republikáni však stále hledají způsoby, jak dát najevo, na jaké straně sporu v této věci stojí, napsala agentura AP.

Zdroj ČTK, foto shutterstock

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.