HRSTKOVÁ POLÉVKA UMÍ ZÁZRAKY! PRO SPORTOVCE I DIETÁŘE

HRSTKOVÁ POLÉVKA UMÍ ZÁZRAKY! PRO SPORTOVCE I DIETÁŘE

18.01.2022 MENUGOLD

Hrstková polévka patří mezi tradiční pokrmy české kuchyně. Je sytá, plná vitaminů a její základní ingrediencí je směs luštěnin. Stačí dát po hrstce čočky, hrachu a fazolí nebo sáhnout po již připravené směsi, která obsahuje hned několik druhů těchto luštěnin.

„Hrstková polévka je vhodným pokrmem bohatým na bílkoviny, vlákninu a minerální látky. Poslouží jako odpolední svačina nebo 1. večeře sportovcům i těm, kteří redukují svoji hmotnost. Pokud do porce polévky přidáme lžičku ghí, obohatíme pokrm o vhodné tuky a chuť bude lahodnější,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.

Hrstka představuje směs čočky velkozrnné, hrachu žlutého, fazole malé bílé, fazole barevné, fazole adzuki, čočky červené půlené a fazole mungo je určena primárně k přípravě hrstkové polévky. Můžeme z ní ale připravit i pomazánku, karbanátky nebo kaše. 

JAK NA NI?

Na 4 porce:

250 g směsi luštěnin Hrstka Menu Gold

3 kuličky nového koření

5 kuliček celého pepře

snítka libečku

2 mrkve

1 petržel

¼ celeru

petrželová nať

1 stroužek česneku

mletý pepř

mletá červená paprika

1 cibule

50 g másla

2 lžíce hladké mouky

Postup

Směs luštěnin Hrstka Menu Gold namočíme na 4 hodiny do studené vody. Před vařením směs slijeme a v čisté vodě vaříme spolu s novým kořením, celým pepřem a libečkem cca 50 minut. Občas promícháme. Poté přidáme očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou nadrobno. Osolíme, ochutíme a přidáme prolisovaný česnek. Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozehřátém másle necháme zesklovatět. Zaprášíme moukou a orestujeme. Hotovou jíšku vmícháme do polévky a necháme projít varem. Hrstkovou polévku servírujeme ozdobenou čerstvou petrželkou. 

Náš tip: můžeme podávat i s chlebem jako vydatnou večeři.


Mohlo by vás zajímat

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

BOJUJETE S PŘÍJMEM VLÁKNINY? ZKUSTE TYTO TIPY

16.02.2024 | Podle průzkumů má většina lidí problém splnit hodnotu doporučeného denního příjmu vlákniny, který se pohybuje okolo 30 g/den pro dospělého člověka. Našemu trávicímu traktu však dělá dobře, když vlákninu zařazujeme průběžně a pravidelně. Tady je 6 tipů z praxe, kterými se můžete inspirovat a hned zítra jeden z nich vyzkoušet.

DŽUS NEEXISTUJE! JAKÝ JE ROZDÍL MEZI KONCENTRÁTEM A NEKTAREM?

20.02.2024 | Rostoucí obliba ovocných nápojů a jejich široká nabídka v maloobchodu generuje u mnoha spotřebitelů základní otázku: Jak poznat jejich kvalitu a zdali bylo k jejich výrobě použito skutečně ovoce, nebo zdali jde o produkt, který svým složením spíše připomíná oslazenou a ovocným aromatem obohacenou vodu. Ve skutečnosti to ale není zas tak složité.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.