HROZBA HLADOMORU: ORWELLOVSKÁ UTOPIE, NEBO BLÍZKÁ BUDOUCNOST?

HROZBA HLADOMORU: ORWELLOVSKÁ UTOPIE, NEBO BLÍZKÁ BUDOUCNOST?

19.05.2022 Jana Čiháková

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu hrozí světu největší hladomor od druhé světové války. Dnes to na tiskové konferenci na úvod dvoudenního zasedání ministrů pro rozvoj ze zemí skupiny velkých světových ekonomik G7 prohlásila německá ministryně Svenja Schulzeová. Řekla, že je proto nezbytné vytvořit mezinárodní alianci pro potravinovou bezpečnost.

"Potravinová bezpečnost byla problém ještě před válkou, ale ruská invaze na Ukrajinu situaci dramaticky vyhrotila," řekla Schulzeová. "Světu hrozí největší hladomor od druhé světové války," varovala.

Potravinová bezpečnost je tak podle německé ministryně nejpalčivějším problémem, o kterém budou ministři zemí skupiny jednat. "Protože ruský prezident Vladimir Putin zneužívá potraviny jako zbraň, musíme tomu čelit novou aliancí pro globální potravinovou bezpečnost, kterou na tomto zasedání G7 chceme uzavřít," řekla.

Ministři pro výživu na jednání G7 přizvali jako hosty Indonésii, která nyní předsedá skupině největších světových ekonomik G20, Indii, Senegal a zástupce Rozvojového programu OSN a Světové banky. Do debat byl digitálně pozván také ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Jedním z hlavních témat zasedání bude zajištění vývozu zemědělských produktů z Ukrajiny. Na tuto zemi, které se říká obilnice Evropy, je potravinově odkázána řada zemí v severní Africe a Asii. Kvůli ruské blokádě ukrajinských černomořských přístavů není možné vyvážet obilí a další potraviny po moři, evropské státy včetně Polska a Německa začaly organizovat export po železnici.

"Železniční cesta je řešení, které nám pomůže. Je ale potřeba uvolnit přístavy," řekla Schulzeová s tím, že Rusko takový krok nepřipravuje.

Podle evropské komisařky pro dopravu Adiny Valeanové je nezbytné vyvézt z Ukrajiny 20 milionů tun obilí, aby se předešlo nedostatečnému zásobování severní Afriky a Asie.

Souběžně s berlínským jednáním ministrů pro rozvoj zemí G7 dnes v Bonnu začalo zasedání ministrů financí G7, kde je tématem rovněž ruská invaze na Ukrajinu a stabilizace ukrajinského rozpočtu. Americká ministryně financí Janet Yellenová, která do Bonnu přicestovala, dnes podle agentury AP oznámila, že Spojené státy společně s několika rozvojovými bankami a dalšími institucemi chtějí vložit miliardy dolarů na odvrácení potravinové krize.

Africká rozvojová banka chce dát na podporu 20 milionů afrických farmářů 1,5 miliardy dolarů (32,1 miliardy Kč) a Asijská rozvojová banka uvolní peníze na výživu obyvatel Afghánistánu a Srí Lanky. Desítky miliard dolarů (stovky miliard Kč) na podporu producentů potravin a posílení zásobování přispějí v nadcházejících měsících a letech Evropská banka pro obnovu a rozvoj, Meziamerická rozvojová banka, Mezinárodní fond pro zemědělský rozvoj (IFAD) a Světová banka.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že v loňském roce trpělo akutním nedostatkem potravin 193 milionů lidí, což bylo o 40 milionů více než o rok dříve. Dalších 40 milionů lidí pak upadne do chudoby a potravinové nejistoty do konce letošního roku.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.