HIT JAKO BŘIT! JAPONSKO ŠÍLÍ PO POTRAVINÁCH NA DOBRÝ SPÁNEK

HIT JAKO BŘIT! JAPONSKO ŠÍLÍ PO POTRAVINÁCH NA DOBRÝ SPÁNEK

14.11.2022 FOODNET

Trh s potravinami a nápoji, které údajně pomáhají zlepšit kvalitu spánku, zažívá v Japonsku boom. Důvodem je rostoucí počet lidí postižených psychickými a fyzickými problémy plynoucími z pandemie covidu.

Mezi takovými výrobky jsou hitem především nápoje s bakteriemi mléčného kvašení. Nejvyhledávanější jsou výrobky japonské společnosti Yakult, které lze zakoupit v mnoha zemích Asie, Evropy, Ameriky a Austrálie. Vzhledem k tomu, že poptávka převyšuje nabídku, společnost zvyšuje výrobní kapacity. Přesto jsou tyto výrobky v některých oblastech nedostatkovým zbožím.

Podle tokijské výzkumné společnosti Fuji Keizai Co. se prodej potravinářských výrobků zaměřených na zmírnění stresu a zlepšení kvality spánku oproti předchozímu roku zvýšil 1,5krát na 36,5 mld jenů a v roce 2022 se očekává další růst trhu. V návaznosti na úspěch těchto produktů se na trh dostává také řada novinek.

PTAČÍ CHŘIPKA NA SCÉNĚ

Na konci října byla potvrzena nákaza vysoce patogenní ptačí chřipkou na drůbežích farmách hned ve dvou prefekturách – Okayama na jihu Honšú a na severním ostrově Hokkaidó. Jedná se o první ohniska v této sezóně a zároveň nejčasnější výskyt v historii.

Premiér Kišida nařídil vládním úředníkům působícím v uvedených prefekturách, aby v souvislosti s možným šířením případů ptačí chřipky byli v pohotovosti a dohlíželi na dodržování karanténních opatření. Na postižených farmách bude utraceno v součtu 340 tis. kuřat. Přeprava kuřat a vajec ze všech farem v okruhu 10 km od infikovaných farem bude zastavena.  Jedná se o první případ, kdy se v říjnu na nějaké farmě v zemi objevilo ohnisko ptačí chřipky. Dosud nejčasnější ohnisko v sezóně bylo potvrzené 5. listopadu 2020.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.