GRILOVAT JDE I BEZ MASA: TIPY NA DOBROTY, CO VYROSTLY ZE ZEMĚ

GRILOVAT JDE I BEZ MASA: TIPY NA DOBROTY, CO VYROSTLY ZE ZEMĚ

14.06.2022 Jana Čiháková

Teplé večery, dobré jídlo a pití, parta kamarádů nebo rodinná oslava… Grilovací sezona je tu a s ní i každoroční přemítání nad tím, jak grilovací klasiku v podobě masa na sto způsobů obohatit. Zkuste si letos na gril přihodit trochu více ovoce a zeleniny! Poradíme vám, jaké druhy se na gril hodí a čím přípravu ozvláštnit.

BRAMBORY, JAK JE NEZNÁTE

Brambory jsou jednou z „nejvděčnějších“ příloh na gril a dopřát si je můžete na nespočet způsobů. Jak ale docílit toho, abychom je nespálili a zároveň byly uvnitř propečené? „Řešením může být předvaření v horké vodě, kdy stačí brambory jen krátce ogrilovat, aby získaly kýženou křupavou kůrku. Pokud na ní netrváte, zabalte brambory potřené olejem a bylinkami do alobalu. Nebudou sice křupavé, ale odmění se vám dokonalou chutí. Třetí způsob přípravy je pro opravdu zapálené mistry grilu – je při něm třeba uhlíky rozdělit na žhavější a chladnější, brambory nejprve grilovat na nižší teplotu a poté přesunout,“ radí Jaroslav Neuman, specialista na ovoce a zeleninu z Košík.cz a dodává: „Na grilování můžete použít menší gurmánské brambory o velikosti Grenaille, které jsou skvělé s olivovým olejem a pažitkou, nebo větší brambory, které jsou vhodné pro naplnění domácí pomazánkou nebo sýrovou směsí s bylinkami.“  

JE LIBO OVOCE?

Pokud jste dosud odolávali grilovanému ovoci, měli byste to rychle napravit. Díky obsaženému cukru, který na grilu vlivem tepla zkaramelizuje, totiž můžete za pár minut vykouzlit působivý dezert. Ovoce grilujte na nepřímém ohni, a nikdy z něj nespouštějte oči – jeho příprava je opravdu otázkou chvilky a snadno byste ho spálili.

A jaké ovoce vyzkoušet? Nezklame klasika v podobě jablek, která si na ohni pekli už naši prarodiče. Stačí je nakrájet na kolečka a chvilku vystavit teplu – o šťavnatou delikatesu máte postaráno. Nebojte se ani zkombinovat více druhů ovoce dohromady – třeba v podobě voňavého špízu. Na jehlu nebo špejli napíchejte kousky ananasu a jahod, pomažte olivovým olejem a těšte se na gurmánskou lahůdku. Na grilu vás nezklamou ani peckoviny jako broskve, meruňky nebo švestky, milovníci exotiky si mohou dopřát také kokos. Ten vždy grilujte bílou stranou dolů a po zezlátnutí jednoduše seškrábněte ze skořápky a podávejte. 

STO ODSTÍNŮ ZELENINY

Grilovaná zelenina je opravdovou lahůdkou a na talířích se na letních party objevuje stejně často, jako maso. Jak ji připravit správně? Základem je olivový olej, díky kterému se zelenina nevysuší a který navíc dobře nese chuť, zvýrazněnou bylinkami nebo kořením dle libosti. Zeleninu grilujte na středním ohni, ideálně za použití tácků, abyste zabránili odkapávání oleje. „Tuk, který odkapává z masa či zeleniny na uhlí, má tendence se vznítit. Následně dochází k uvolňování karcinogenních spalin, které stoupají zpět do jídla a dostávají se do našeho organismu,“ upozorňuje Jaroslav Neuman, z Košík.cz.

Na gril se hodí mnoho druhů čerstvé zeleniny a je jen na vás, kterou vyzkoušíte. Sázkou na jistotu je kukuřičný klas, který stačí péct cca 15 minut a zbožňují ho i děti. Pokud si chcete usnadnit práci i servírování, připravte jednoduché zeleninové špízy. Hodí se na ně malá cherry rajčátka, kusy cukety, lilku, malé cibulky nebo žampiony. A na grilu samozřejmě nesmí chybět ani chřest, který je výbornou přílohou k propečenému steaku a připravíte z něj i chutný salát.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

ŤUKNĚTE SI NA NOVÝ ROK, ALE MĚJTE JASNO V NÁZVECH: CHAMPAGNE, SEKT, PROSECCO

31.12.2021 | Většina z nás si bez šampaňského neumí představit žádnou oslavu narozenin, málokdo z nás ale ví, že názvem Champagne se smí označovat pouze šumivé víno pocházející z francouzské oblasti Champagne Ardenne, která se nachází asi 100 km východně od Paříže. Podobně je to s proseccem. To pochází výhradně z hroznů Glera a náleží pouze Itálii.

JARO V KUCHYNI! RECEPTY, KTERÉ BYSTE MĚLI HNED O VÍKENDU VYZKOUŠET

25.03.2022 | Velikonoce jsou důležitým křesťanským svátkem, zároveň však také připomínají oslavy začátku jara. Po dlouhém zimním období přichází na pulty obchodů čerstvé ovoce, zelenina i bylinky a máte tak možnost připravit pestrobarevná jídla, která jsou nejen chutná, ale také přitahují pozornost svým lákavým vzhledem. Pusťte proto do své kuchyně nejrůznější odstíny a chutě...

UMĚLÉ ZVYŠOVÁNÍ CEN? ŽÁDNÁ UTOPIE - REALITA!

21.06.2022 | Podle posledních dat Českého statistického úřadu v květnu pokračoval meziroční růst cen výrobců. Nejvíce pak v zemědělství, kde ceny vzrostly dle odhadů o 39,2 procenta. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), který byl hostem pořadu Otázky Václava Moravce, jsou však ceny v některých případech uměle vyšroubované obchodníky. Snížení daně z přidané hodnoty na potraviny by dle něj však nemělo žádný efekt na koncové ceny.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.